Bush brani kontroverzni program prisluškivanja unutar SAD-a

Američki predsjednik George W. Bush branio je u ponedjeljak svoj kontroverzni program špijuniranja Amerikanaca rekvši kako je on legalan i namijenjen borbi protiv terorista.

U govoru kojim je Bijela kuća započela političku kampanju obrane programa prisluškivanja na domaćem tlu Bush je rekao kako je taj program ciljao samo na komunikacije između osoba u Sjedinjenim Državama i suradnika al Qaide u inozemstvu.

"Mi imamo načina odrediti da li netko može biti suradnik al Qaide. Ako oni telefoniraju u Sjedinjenim Državama mi želimo znati zašto", rekao je Bush na Državnom Sveučilištu Kansasa.

Kritičari tvrde da je Bush prekršio zakon ovlastivši Nacionalnu obavještajnu agenciju (NSA) da prati telefonske i e-mail komunikacije američkih građana prema inozemstvu bez naloga posebnog suda kako je to predviđeno američkim zakonima.

Bush je ustvrdio da je program legalan jer mu je rezolucija kojom ga je Kongres nakon napada 11. rujna 2001. ovlastio za uporabu sile u borbi protiv terorizma također dopustila da naredi tajni program špijuniranja.

Bijela kuća je o ovom programu obavijestila čelništvo američkog Kongresa. "Ako sam želio kršiti zakon, zašto bih informirao Kongres?", upitao je Bush.

Odbor za pravosuđe američkog Senata će o programu započeti saslušanje 6. veljače.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši direktor NSA-a general Michael Hayden, sada zamjenik američkog obavještajnog direktora, rekao je u ponedjeljak kako je program bio nužan jer je borba protiv terorizma pokazala da su zakoni koji su regulirali praćenje elektronskih komunikacija neučinkoviti.

Odgovarajući na pitanja iz publike Bush je također rekao kako je zabrinut da bi Iran ukoliko bi došao do nuklearnog oružja mogao ucjenjivati svijet.

"Svijet ne može biti stavljen u položaj gdje možemo biti ucjenjivani nuklearnim oružjem", rekao je Bush.

Rekao je kako SAD nema pritužbi na iranski narod, nego da ga zabrinjava iranska vlada čiji ciljevi nisu miroljubivi zbog čega se ne može dopustiti da Teheran ima mogućnost izgradnje nuklearnog oružja.

Bush je kazao kako je logičan sljedeći korak u odnosu prema Iranu da Međunarodna agencija za atomsku energiju prijavi Teheran Vijeću sigurnosti UN-a.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara