Bush i Blair kažu da napreduju u Iraku, žele humanitarnu ulogu UN-a

AMERIČKI predsjednik Bush i britanski premijer Blair rekli su u četvrtak kako koalicijske snage dobro napreduju u Iraku i zatražili obnovu humanitarne uloge Ujedinjenih naroda u Iraku, ostavljajući za kasnije ulogu Svjetske organizacije u poslijeratnom upravljanju zemljom.

Predsjednik George W. Bush i premijer Tony Blair razgovarali su u Camp Davidu o tijeku vojnih operacija u Iraku, hitnoj humanitarnoj pomoći Iračanima i ulozi UN-a u humanitarnim naporima u Iraku i u poslijeratnoj upravi ovom zemljom.

"Koalicijske snage napreduju dan za danom protiv neprijatelja", rekao je Bush novinarima nakon razgovora. "Polagano ali sigurno popušta stisak terora oko vrata iračkog naroda".

On je, međutim, upozorio da su pred koalicijskim snagama, koje se približavaju Bagdadu, "najokorjelije i najočajnije" iračke postrojbe.

Bush je kazao da će predstojeće borbe tražiti hrabrost i žrtve, ali da je ishod izvjestan: "Irak će biti razoružan, irački režim okončan, a irački narod oslobođen."

Nakon početnog optimizma da će rat u Iraku biti brz i da će pobjeda biti postignuta bez većih napora koalicijske snage suočene sa sve snažnijim otporom počinju mijenjati strategiju pripremajući se za dulje borbe i dovlačeći pojačanja.

Bush je, odbacujući kritike o previše optimističnim očekivanjima o duljini trajanja rata u Iraku, kazao da će koalicijske snage postići svoje ciljeve u Iraku koliko god vremena bude trebalo.

"Irački narod će biti oslobođen, a režim Saddama Husseina uklonjen bez obzira koliko dugo bude trebalo", naglasio je on.

Blair je istaknuo da su dosadašnji rezultati vojne akcije u Iraku izvanredni jer su koalicijske snage za manje od tjedna osigurale naftne izvore na jugu, spriječili napade na susjede sa zapada Iraka i da su koalicijske snage na samo 80 km od Bagdada.

"Možemo biti uvjereni da će naši ciljevi biti postignuti", rekao je Blair.

Bush i Blair su naglasili snažno savezništvo Sjedinjenih Država i Velike Britanije i njihovu riješenost da vojnu akciju u Iraku završe isključivo pobjedom.

Bush i Blair su kazali kako je u ovom trenutku važno obnoviti humanitarni program UN-a nafta-za-hranu kojim je Iraku omogućivano da za novac od prodaje nafte kupuje humanitarne potrepštine o kojima ovisi oko 60 posto Iračana. Program je prekinut nakon početka sukoba u Iraku.

"Danas smo premijer i ja pozvali Ujedinjene narode da odmah nastave program nafta-za-hranu jer većina Iračana ovisi o tom programu kao jedinom izvoru hrane", rekao je Bush.

"Ovo humanitarno pitanje ne smije biti politizirano", dodao je on, aludirajući na podjele u Vijeću sigurnosti koje mogu blokirati obnovu humanitarnog programa.

Bush je rekao da Vijeće sigurnosti UN-a treba dati ovlasti glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu da počne opskrbljivati hranom Iračane.

Blair je naglasio da je u ovom trenutku prioritet vojna pobjeda u Iraku, a prioritet za Ujedinjene narode obnova programa nafta-za-hranu.

On će se kasnije sastati s Anannom i razgovarati o obnovi program nafta-za-hranu.

Glede poslijeratno obnove Iraka i uloge Ujedinjenih naroda u upravljanju zemljom Bush i Blair su to pitanje uglavnom ostavili za kasnije dogovore.

Bush je rekao da su Sjedinjene Države predane stvaranju demokratskog Iraka u kojem će oblik vlasti odabrati irački narod, a neće biti nametnut izvana.

Blair je, odbacujući izvješća o nesuglasju SAD-a i Britanije o ulozi UN-a u poslijeratnom Iraku, kazao kako Sjedinjene Države i Velika Britanija dijele stajalište da će u poslijeratnoj obnovi Iraka raditi s Ujedinjenim narodima, saveznicima i partnerima.

"Tražit ćemo rezolucije Ujedinjenih naroda koje će potvrditi teritorijalnu cjelovitost Iraka, da se osigura brza isporuka humanitarne pomoći Iraku i podupre odgovarajuća uprava u Iraku nakon sukoba", rekao je Blair.

On nije rekao kako bi trebala izgledati "odogovarajuća" uprava nad Irakom i kakvu bi uloga UN trebao igrati u njoj.

Blair je rekao da Ujedinjeni narodi moraju biti uključeni u proces, ali je trenutno najvažnije osigurati program nafta-za-hranu, a tek nakon toga dolazi poslijeratna obnova.

"Važno je da Ujedinjeni narodi budu uključeni i da podupru poslijeratnu upravu nad Irakom", rekao je Blair.

On je međutim naglasio da će se o pojedinostima tog sudjelovanja tek razgovarati.

Pentagonovi civilni čelnici već su izradili plan za poslijeratni Irak koji predviđa kratkotrajnu okupaciju nakon koje bi slijedila neograničena civilna uprava koju bi vodile Sjedinjene Države i koja bi odredila oblik i brzinu konačne predaje vlasti pod kontrolu Iračana.

Blair, za razliku od Sjedinjenih Država, izražava želju za jačom ulogom Ujedinjenih naroda u poslijeratnom Iraku i to od samoga početka.

Bush je kazao da on i Blair vide šansu da se unaprijedi mir na cijelom Bliskom istoku u ostvarivanju vizije dvije države, Izraela i Palestine koje žive jedna kraj druge u miru i napretku.

"Uskoro ćemo objaviti mirovni plan koji će tu viziju pretvoriti u stvarnost", kazao je Bush, naglašavajući da su Sjedinjene Države i Velika Britanija riješene provesti plan.

Bush je ranije najavio da će objaviti mirovni plan za Bliski istok nakon što bude potvrđen novi palestinski premijer kojem moraju biti dane stvarne ovlasti.

Na pitanje novinara zašto nema potpore mnogih saveznika akciji u Iraku, Bush je odgovorio da je ova koalicija veća nego koalicija u prvom Zaljevskom ratu 1991. On je ranije kazao kako koalicija protiv Saddama Husseina broji 48 zemalja. Većina tih zemalja podupire akciju logistički ili davanjem prava prijeleta ili korištenja baza, a mnoge od njih samom politički. Najveći dio vojnih snaga u Iraku dale su samo Sjedinjene Države oko 250.000 i velika Britanija, 40.000, uz 2.000 vojnika iz Australije i minimalno sudjelovanje zemalja poput Poljske, Španjolske i Danske.

Blair je kazao kako postoji podjela u međunarodnoj zajednici i Europi gdje neke zemlje podupiru, a neke se protive vojnoj akciji.

"Postoji podjela, ali imamo mnogo saveznika", kazao je Blair.

On je naglasio da se moralo djelovati protiv nove prijetnje svjetskoj sigurnosti u vidu kombinacije oružja masovnog uništavanja u rukama nestabilnih, represivnih režima i terorističkih skupina.

Blair je rekao da bi kriva poruka bila poslana takvim državama i terorističkim skupinama da se nije djelovalo protiv Saddama Husseina.

"Ne sumnjam da činimo ispravnu stvar, ne sumnjam da je naša stvar pravedna i ne sumnjam da se nismo upustili u sukob u ovo vrijeme da bi učinili medvjeđu uslugu budućim generacijama", kazao je Blair.

Blair je također rekao da raspolaže informacijama da su Iračani smaknuli dva britanska vojnika nakon zarobljavanja što je još jedan dokaz kršenja zakona rata.

Bush je naglasio kako će Iračani koji eventualno upotrijebe oružje masovnog uništavanja ili počine druge ratne zločine biti suđeni nakon sukoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara