Bush izrazio "duboko gađenje" zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izrazio je u petak "duboko gađenje" zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika i najavio poduzimanje stegovnih mjera protiv odgovornih američkih vojnika.

"Izražavam duboko gađenje načinom na koji su se ti vojnici odnosili prema tim zatvorenicima", rekao je Bush u Bijeloj kući na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s kanadskim premijerom Paulom Martinom.

Bush je upozorio da odnos nekolicine vojnika prema tim zatvorenicima ne odražava karakter američkog naroda niti američkih vojnika u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki je predsjednik naglasio da će biti provedena istraga protiv vojnika optuženih za zlostavljanje zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib kraj Bagdada.

Inače, u subotu će biti točno godinu dana od kada je Bush na nosaču zrakoplova pod natpisom "Misija obavljena" proglasio završetak glavnih borbi u Iraku. Američki gubici u Iraku narasli su upravo nakon toga, a samo u travnju u borbama ih je poginulo je 128.

Bush je rekao da su se u Iraku Sjedinjene Države suočile s "teškim vremenima", ali i naglasio da ostvaruju napredak na putu prema slobodnom Iraku. Obećao je da će se SAD nastaviti obračunavati s nekolicinom koji nastoje zaustaviti stvaranje slobodnog društva u Iraku, bilo da se radi o Falluji ili drugim mjestima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara