"Bush je toliko puta prisustvovao divljim zabavama da se ni ne sjeća kako je probao kokain"

NAKON što je objavio memoare, Scott McClellan, bivši glasnogovornik predsjednika SAD-a Georga Busha, zasjenio je u toj zemlji čak i trenutne izbore za novog predsjednika.

"Što se dogodilo: Unutar Busheve Bijele kuće i vošingtonska kultura zavaravanja"

McClellan je tako u knjizi "What Happened: Inside the Bush White House and Washington’s Culture of Deception", ili "Što se dogodilo: Unutar Busheve Bijele kuće i vošingtonska kultura zavaravanja", opisao kako je Busheva administracija počivala na propagandi, te političkom "spinu", kao i da je često razvlačila istinu.

Time je autor došao u poprilično nezahvalnu ulogu, jer se sada okreće protiv svojih bivših poslodavaca, u priči o tome kako je za svog predsjednikovanje, Georgea W. Bush strašno odstupio od smjera, odabirući put laži.

Scott McClellan je inače dužnost glasnogovornika obavljao od 2003., pa sve do 2006. godine, kada se na travnjaku oprostio od Busha u ganutljivoj ceremoniji. Ipak, McClellanu se zamjera što je tek sad izašao u javnost s optužbama i šokantnim navodima, no možda je htio sve staviti u jednu knjigu, napadajući svim snagama na sada mu mrsku administraciju.

McClellan priznaje kako je bio zaveden od strane Bijele kuće

Nakon objave je otkrio kako planira donirati dio profita od ove knjige obiteljima poginulih vojnika u Iraku, kajući se što je i on sam bio dio propagandne mašine koja je odvela više od 4000 američkih vojnika u smrt.

Priznaje kako je proveo sate i sate braneći stavove Bijele kuće, iskreno vjerujući u njih, da bi ipak shvatio kako je zaveden u prodavanje magle, kao u slučaju rata u Iraku. Dodaje kako su zbog rata u Iraku Bush i njegovi suradnici pomiješali propagandu i kampanju sa iskrenošću kojom se treba graditi podrška javnosti i građana za vrijeme ratnog doba.

Ujedno, u knjizi se oštro kritizira i administracija zbog djelovanja u području New Orleansa, nakon što ga je pogodio uragan Katrina. "Jedna od najvećih katastrofa u povijesti naše države je postala i jedna od najvećih katastrofa Busheva predsjedavanja".

McClellan otkriva kako je Bijela kuća gotovo cijeli dan šutjela o tome što se dogodilo, dok je predsjednik u svom avionu samo nadlijetao pogođeno područje, bez da se spusti u razoreni grad.

"Bush se ne sjeća kako je probao kokain, jer je prisustvovao divljim zabavama"

Jedan od najpikantnijih dijelova knjige je onaj u kojem otkriva kako mu je Bush pričao o svojim iskustvima s kokainom. "Priznao mu je da se iskreno niti ne sjeća ako ga je probao, jer je prisustvovao čestim divljim zabavama", piše autor u nevjerici.

No, ipak Busha, kojeg velika većina američkog stanovništva krivi što im zemlja ide pogrešnim putem, smatra dovoljno pametnim da bude predsjednik, ali je primijetio kako je njegovo liderstvo utemeljeno na instinktima, a ne na dubokoj intelektualnoj debati.

Rove: McClellan je potpuno poludio

Reakcije na knjigu su naravno nepresušne. Tako je Condolezza Rice pokušala odbaciti sve optužbe, dok je u kritikama knjige najdalje otišao Karl Rove, bivši Bushev politički savjetnik, koji je McClellana optužio da je "potpuno poludio".

Bez znanja tko je autor ove knjige, američkim komentatorima bi se moglo činiti da su pisani rukom nekog najzadrtijeg demokrata, a ne donedavnog člana Busheve svite.

A.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara