Bush ne strahuje da će Huseinove fotografije potaknuti anti-američko nasilje

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u petak kako ne misli da će objavljene fotografije bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina u donjem rublju potaknuti nasilje protiv Amerikanaca u Iraku.

"Ne mislim da fotografija pobuđuje ubojice. Mislim da su oni nadahnuti ideologijom koja je tako barbarska i nazadna da mnogi u zapadnom svijetu teško mogu shvatiti kako oni razmišljaju", rekao je Bush novinarima upitan hoće li snimka potaknuti pobunjenike u Iraku i antiamerikanizam na Bliskom istoku.

Fotografije koju su objavili britanski i američki tabloidi The Sun i New York Post pokazuju Sadama Huseina u američkom vojnom zatočeništvu samo u donjem rublju.

"Mislim da se iračka pobuna nadahnjuje njihovom željom da zaustave napredak slobode", kazao je Bush tijekom susreta s danskim premijerom Andersom Foghom Rasmussenom.

Američka vojska je otvorila istragu kako bi utvrdila tko je odgovoran za snimke i kako je došlo do njihova objavljivanja.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman je rekao u petak kako američki vojni dužnosnici u Iraku misle da su fotografije snimljene moguće prije više od godinu dana te da nastoje utvrditi jesu li snimljene aparatom za nadzor zatvorenika ili ručnim aparatom.

On je rekao da objavljivanje snimaka krši pravila postupanja američke vojske.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara