Bush o ratu u Iraku, UN-u i Bliskom istoku

AMERIČKI predsjednik George Bush branio je u srijedu rat u Iraku od kritičara u Velikoj Britaniji i naglasio da bi Ujedinjeni narodi morali provesti svoje zahtjeve ako žele ostati važan čimbenik u svijetu.

Tijekom posjeta Londonu, kojega podjednako obilježavaju prosvjedi kao i ceremonijalna atmosfera, Bush je iskoristio ključni govor za opravdavanje svoje sporne politike prema Iraku i jačanje savezništva s Velikom Britanijom.

Američki se predsjednik nije obazirao na prosvjede Britanaca, koji su se većinom protivili ratu u Iraku, i čvrsto je branio svoj stav.

"Ljudi su nas obvezali da ih štitimo, a ta obveza ponekad uključuje nasilno obuzdavanje nasilnih ljudi. U nekim slučajevima, jedino nas ograničena uporaba sile može zaštititi od kaotičnog svijeta, kojim upravlja sila", rekao je Bush.

Dodao je da je vjerovao međunarodnim institucijama, kao što su Ujedinjeni narodi, no vjerodostojnost i održivost UN-a ovise o njegovoj spremnosti da održi riječ i djeluje kada je to potrebno.

"Amerika i Velika Britanija su činile, a i dalje će činiti sve što je u njihovoj moći da bi spriječili UN da samostalno izabere vlastitu podređenost i izazove sudbinu Lige naroda", naglasio je.

Bush se u govoru osvrnuo i na stanje na Bliskom istoku, pozvavši Izrael da prekine svakodnevno ponižavanje Palestinaca i gradnjom zaštitne ograde ne prejudicira ishod mirovnih pregovora.

"Izrael bi trebao zamrznuti izgradnju naselja, ukloniti nezakonite barikade, prekinuti svakodnevno ponižavanje Palestinaca i ne prejudicirati ishod pregovora gradnjom zaštitne ograde", istaknuo je Bush.

Po njegovim riječima, Palestinci bi trebali prihvatiti miroljubiva sredstva u riješavanju odnosa s Izraelom, a arapske zemlje prekinuti poticati protuizraelsko raspoloženje u medijima i obustaviti financiranje terorizma.

Američki je predsjednik u svojem govoru čvrsto branio vojne intervencije u Jugoslaviji, Afganistanu i Iraku.

Šalama sklon, američki se predsjednik osvrnuo na žestinu prosvjeda i kritika izrečenih na njegov račun, primjećujući da je "tradicija slobodnog govora, koja se ovdje u Londonu izražava s toliko entuzijazma, očito živa i zdrava". Također je primjetio da je posljednji uvaženi Amerikanac koji je posjetio London 44 dana u staklenom kavezu visio nad Temzom, aludirajući na iluzionista Davida Blainea. "Dosta bi ih bilo sretno sa sličnim aranžmanom za mene. Zahvaljujem Njezinom veličanstvu što se založila za mene", kazao je u Bush u svom govoru, koji je zajedno sa suprugom odsjeo u Buckinghamskoj palači.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara