Bush ponudio američku pomoć potresom pogođenom Iranu

Američki predsjednik George W. Bush u petak je izrazio suosjećanje s narodom Irana, u kojemu je u katastrofalnom potresu poginulo više od 20.000 ljudi, te ponudio pomoć toj zemlji s kojom SAD nema službene diplomatske odnose.

"Laura i ja jutros smo čuli za potres sa središtem u iranskom gradu Bamu", izjavio je Bush na svom ranču gdje s obitelji provodi novogodišnje blagdane.

"Vrlo smo žalosni zbog poginulih, ranjenih i velike štete nanesene tom drevnom gradu. Izražavam suosjećanje sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Misli svih Amerikanaca u ovom su trenutku usmjerene ka žrtvama i njihovim obiteljima i spremni smo pomoći iranskom narodu", dodao je Bush.

SAD s Iranom ima zahlađene odnose više od dva desetljeća. Diplomatski odnosi s tom zemljom 'pukli' su 1979. nakon što su iranski militanti upali u američko veleposlanstvo u Teheranu i 444 dana kao taoce držali 52 američka državljana.

Bush je u svojim govorima često Iran spominjao kao dio "osovine zla", zajedno sa Sjevernom Korejom i predratnim Irakom, a Washington je optužio iransku vladu da potajno pokušava proizvoditi nuklearno oružje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara