Bush za BBC: Svijetu će biti bolje budu li surađivali SAD i Europa

AMERIČKI predsjednik George Bush, u nastojanju da smiri napetosti s političkim vodstvom Njemačke i Francuske, u nedjelju je rekao da će svijetu biti bolje ako SAD i Europa budu surađivali.

U razgovoru za televizijsku postaju BBC uoči posjeta Velikoj Britaniji i razgovora sa svojim najodanijim saveznikom, premijerom Tonyjem Blairom, Bush je bio vrlo pomirljivog tona i na pitanje novinara hoće li francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu i njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu ikad oprostiti to što su mu se suprotstavili u UN-u glede Iraka, odgovorio je da se s njima u međuvremenu vidio nekoliko puta i da su to bili "vrlo srdačni susreti".

"Ne moramo jednako misliti o svakom problemu, ali svijetu će biti bolje budu li Amerika i Europa blisko surađivale", rekao je.

Analitičari ukazuju na činjenicu da Bushov mekaniji pristup nije nikakvo iznenađenje, jer je porast nasilja u Iraku Washingtonu bolno ukazao na nužnost međunarodne suradnje i u pogledu slanja vojnika i oko financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bush će u državnom posjetu Velikoj Britaniji boraviti od utorka do petka, kao prvi predsjednik SAD koji je gost Buckhingamske palače od Woodrowa Wilsona 1918.

Sam posjet prate velike kontroverze. S obzirom na opasnost od terorističkih akcija i najavljene masovne prosvjede u Londonu, snage sigurnosti su u stanju gotovo potpune pripravnosti, a mobilizirano je više od pet tisuća policajaca.

Takve mjere sigurnosti, nezapamćene u povijesti dočeka stranih državnika u Velikoj Britaniji, tamošnje će porezne obveznike, prema procjenama policije, stajati vrtoglavih pet milijuna funti (oko 55 milijuna kuna).

"Sigurnost predsjednika je ozbiljan razlog za zabrinutost u kontekstu velike opasnosti od terorizma u Londonu", izjavio je zamjenik direktora Scotland Yarda Andy Trotter, koji raspolaže brojnim planovima za slučaj svake nužde.

"Nezapamćene mjere sigurnosti poduzete su iz dva razloga - jedan je opasnost od terorističke akcije, a drugi je priroda posjeta predsjednika" Busha, izjavio je ravnatelj londonske policije John Stevens.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara