BUSH ZA NOVOG DIREKTORA CIA-E IMENOVAO PORTERA GOSSA

Američki predsjednik George Bush imenovao je u utorak za novoga direktora CIAe republikanca Portera Gossa, predsjednika Odbora za obavještajne službe američkoga kongresa.

Na dužnosti direktora CIA-e Porter Goss će zamijeniti Georgea Teneta koji je prošloga mjeseca podnio ostavku nakon brojnih kritika koje su mu upućene.

"Porter Goss je vođa s velikim iskustvom u obavještajnim službama i borbi protiv terorizma", rekao je Bush, dodajući kako je "rad CIA-e ključan za sigurnost" SAD-a.

Goss (65), republikanac s Floride, bio je glavni kandidat za tu dužnost nakon Tenetove ostavke 11. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će nakon njegova imenovanja Bush izdati brojne odredbe za reformu obavještajnih služba potaknut preporukama komisije koja je ispitivala okolnosti oko napada 11. rujna 2001.

Zbog sve jačih političkih pritisaka u izbornoj godini uzrokovanih strahom od terorizma Bush, koji se u početku protivio osnivanju komisije, mora vrlo brzo reagirati na njezine preporuke. Komisija je u istrazi otkrila "velike institucionalne pogreške" američke vlade koje su dovele do napada 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Potvrdi li Kongres njegovo imenovanje, republikanac s Floride bit će tek drugi kongresmen na čelu CIA-e, nakon Georgea H. W. Busha, bivšega predsjednika i oca sadašnjeg predsjednika.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara