Bush "zahvalio" Kerryiju na njegovima izjavama o Iraku

Bush "zahvalio" Kerryiju na njegovima izjavama o Iraku
AMERIČKI predsjednik George W. Bush "zahvalio" je u utorak svome demokratskom izazivaču na predsjedničkim izborima koji će se održati u studenome, Johnu Kerryju, jer je kazao da bi danas ponovo glasao za vojnu intervenciju u Iraku.

"Želim zahvaliti senatoru Kerryiju što je to pojasnio", rekao je Bush na izbornom skupu u Pensacoli (Florida).

Prema ispitivanjima javnog mnijenja tri mjeseca uoči izbora, aktualni predsjednik, republikanac Bush i njegov izazivač, demokrat Kerry, izjednačeni su u popularnosti.

"Gotovo tri godine nakon što je glasao za rat u Iraku, gotovo 240 dana nakon što je promijenio stajalište i predstavljao se proturatnim kandidatom, moj protivnik pronašao je novu nijansu: sad se slaže s mojom odlukom o ulasku u rat protiv Iraka", ironizirao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nakon što je mjesecima dovodio u pitanje moje motive i čak moju vjerodostojnost, senator Kerry sada ocjenjuje da iako nismo našlo nedopušteno oružje koje smo očekivali pronaći, on bi glasao za odlazak u Irak i svrgavanje Sadama Huseina. Želim mu zahvaliti što je to pojasnio", rekao je Bush.

Kerry, koji je 2002. glasao za intervenciju u Iraku, u ponedjeljak je na konferenciji za novinare kazao da bi "opet glasao da se predsjedniku dade ta ovlast".

No pritom se Kerry zapitao "zbog čega smo išli u rat bez plana o postizanju mira". "Zašto je Bush varao zemlju o načinu na koji smo ušli u rat", zapitao se nadalje Kerry.

Više od 900 američkih vojnika poginulo je dosad u Iraku, a aktualno ih je 140.000 u toj zemlji potonuloj u kaos.

"(...) Nakon 11. rujna, (odlazak u Irak) bio je rizik koji nismo mogli izbjeći", zaključio je u utorak Bush u govoru u Pensacoli te ponovio svoju često izricanu tvrdnju da su "Amerika i svijet sigurniji su jer je Sadam Husein sada u zatvoru".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara