Bušili liticu, a imali livadu: Opet uhićeni bivši šefovi HAC-a Prskalo i Lovrinčević!

Foto: Index

BIVŠI predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i bivši član Uprave Marijo Lovrinčević ponovo su uhićeni zbog malverzacija u firmi! Lovrinčević i Prskalo uhićeni su temeljem DORH-ovog naloga, potvrđeno je Indexu iz izvora bliskih istrazi. Nakon ispitivanja određeno im je 48-satno zadržavanje u pritvoru.

Kako neslužbeno doznajemo, Lovrinčević i Prskalo terete se da su oštetili HAC za 58 milijuna kuna, a optužba je povezana uz gradnju odmorišta Ploče na autocesti A1. Prskalo je uhićen u Zagrebu, dok su Lovrinčevića pokupili u Splitu, te je prebačen u središte Uskoka u Zagrebu.

Kako doznaje Index, Prskalo i Lovrinčević optuženi su jer je odmorište izbušeno u litici, u živom kamenu, a takvu su odluku donijeli samo da bi "napumpali" troškove. Nedaleko od mjesta na kojem je izbušeno odmorište Ploče nalazi se livada na kojoj je to odmorište moglo biti napravljeno po puno manjoj cijeni, da je zato bilo potrebe, objašnjava nam visoki izvor iz DORH-a.

Policija: Napravili su odmorište tamo gdje nije smjelo biti

Iz policije je priopćeno da su Prskalo i Lovrinčević uhićeni jer je istragom utvrđena osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337 stavak 1 i 4 Kaznenog zakona RH. Optužuje ih se da su "mimo postojećeg idejnog projekta i nakon što je trasa autoceste već bila dovršena, naložili izradu dodatnog projekta koji bi obuhvatio prateći uslužni objekt Ploče na mjestu na kojem prema pravilima struke ne može postojati takav objekt".

Prskalo se tereti da je naložio izgradnju objekta, a Lovrinčević je priveden jer su radovi po njegovom nalogu provedeni bez javnog natječaja. Po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni će biti dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Uskok ispitao i šefa Konstruktora Žderića

O ovoj se aferi već pisalo prije nekoliko mjeseci, kada su neki mediji prozvali Skladgradnju braće Žužul, koja je izvodila radove. Međutim, Slaven Žužul je opovrgnuo optužbe kazavši da su oni bili samo podizvođači, te da su kamen koji je izbušen kasnije uredno otpremili u Luku Ploče, za što imaju i dokaze: otpremnice, ali i nekoliko prekršajnih kazni zbog pretovarenih kamiona.

Glavni izvođač radova na odmorištu Ploče bio je Konstruktor, koji je uposlio Skladgradnju kao podizvođača. Kako Index neslužbeno doznaje, u Uskoku je prije tri dana kao svjedok ispitan i šef Konstruktora Željko Žderić. Pokušali smo kontaktirati i Žderića, ali do njegovog komentara nismo uspjeli doći.

Malverzacije putem vantroškovničkih radova u poslovanju HAC-a bile su relativno česte, što se vidi i kod ostalih afera koje su povezane s ovom firmom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara