Čačić: Ni jedna ruševina neće se ukloniti bez odobrenja vlasnika

MINISTAR javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić rekao je danas da će uklanjanje 1.206 ratnih ruševina uz glavne turističke prometnice početi kroz 15ak dana, dio će se ukloniti već do ljeta, ali se niti jedna ruševina neće ni taknuti bez pismenog odobrenja vlasnika.

Na konferenciji za novinare ministar Čačić je rekao da je nakon nedavne najave taj projekt u javnosti, u dijelu srpskih medija i kod srpskog episkopa izazvao potpuno krivo tumačenje i nesporazume. Istaknuo je da nije prvi put da koristan projekt izazove pogrešna tumačenja.

Pojasnio je da se ruševine uklanjaju zbog sigurnosti građana, ali i zbog turista, koje ruševine podsjećaju na ratne strahote, i zato je krajnje vrijeme da se one uklone. Najveći broj ruševina - 87 posto su stambeni objekti, nešto je gospodarskih i nešto javne namjene.

Do ljeta će se 1/4 do 1/3 tih objekata raščistiti, ustvrdio je Čačić jer je 64 objekta već uključeno u organiziranu obnovu, 176 imaju zahtjev za obnovu, a 78 su objekti u državnom vlasništvu. Procijenio je da se 1/3 ruševina neće ukloniti jer to vlasnici neće htjeti. Ruševine će se u trošku države ukloniti samo onim građanima koji to žele, istaknuo je Čačić.

Naveo je da se projekt provodi u suradnji sa Srpskim demokratskim forumom (SDF), te međunarodnim organizacijama kao što su UNHCR i OESS te Veposlanstvom Njemačke, koje je projekt i iniciralo. Te su institucije zadužene da kontaktiraju vlasnike jer većina njih žive izvan Hrvatske. Čačić je naglasio da niti jedno uklanjanje ruševina ne mijenja pravne mogućnosti vlasniku da ako ima pravo na obnovu i dobije ga ili bilo kakvo drugo obeščašćenje.

Vlasnici bez prava na obnovu moći će državi prodati parcelu, a takvih je oko 70 posto, rekao je Čačić. Pomoćnik ministra Ljudevit Herceg rekao je da je to prijedlog međunarodne zajednice i SDF-a i da je već oko 30-ak objekata ponuđeno na prodaju. Te će parcele, dodao je, kupiti država i koristiti za alternativni smještaj.

Herceg je rekao da se cijena uklanjanje kreće od 12 do 100 tisuća kuna ovisno o veličini objekta. Prioritet je područje uz cestu od Karlovca do Knina, a akcija će se vjerojatno proširiti i na istočni dio Hrvatske, najavio je Herceg.

Čačić je govorio i o vodoopskrbnom sustavu Butoniga, ustvrdivši da iz njega izlazi sanitarno ispravna voda te da će investitor buzetski "VSI-Vodovod Butoniga" sam dovršiti radove i otkloniti sve nedostatke na postrojenju angažiranjem drugih izvođača radova. Istaknuo je da će se ishoditi uporabna dozvola i do ljetne sezone osposobiti postrojenje za rad.

(Hina) bma mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara