Čajkovci - prosvjed seljaka nezadovoljnih dodjelom zemlje u zakup

Nekolicina mještana Čajkovaca nedaleko od Slavonskoga Broda s dvadesetak je traktora na pet mjesta zapriječilo pristup parcelama državnog zemljišta u tom mjestu jer su nezadovoljni odlukom općinskih vlasti Vrpolja da se oko 300 hektara državne zemlje privremenim sporazumom dodijeli ponuđačima odabranima na nedavno zaključenom javnom natječaju za raspolaganje državnom zemljom u općini Vrpolje. L

Iako je natječaj dobio suglasnost resornog ministarstva, Županijsko državno odvjetništvo ocijenilo je kako nije u skladu s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Zato je općinu obvezalo na poništavanje i raspisivanje novog.

"Nije samo u pitanju ograničenje površina koje se mogu dati u zakup, kako tvrdi odvjetništvo, nego je u pitanju korupcija i mafijašluk", tvrdi inicijator seljačkih prosvjeda Ivo Kotarac iz Čajkovaca.

Dodaje kako je nedopustivo da se zemlja daje onima koji su nezakonito prošli na natječaju, a ostalim sudionicima nije niti ponuđena. Seljaci zato traže da se do raspisivanja novog natječaja zemlja podijeli svima koji su se za nju natjecali. Ako se to ne dogodi, sljedećih će dana blokirati i prometnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinska načelnica Vrpolja Ankica Zmaić odbacuje sve optužbe o pogodovanju pri dodjeli zemlje. Podsjeća kako su s najpovoljnijim ponuđačima iz spornog natječaja sklopili samo privremene jednogodišnje sporazume i to nakon konzultacija sa Županijom i Ministarstvom jer nisu željeli da zemlja ovu vegetacijsku godinu ostane neobrađena.

Županijski državni odvjetnik Stjepan Haramustek kaže da su nakon saznanja o potpisivanju privremenih sporazuma o korištenju zemlje od načelnice zatražili očitovanje u roku od tri dana.

(Hina) xvruž yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara