Čak 1,2 milijuna punoljetnih građana Srbije nema završenu osnovnu školu

ČAK 1,2 milijuna punoljetnih građana Srbije nije uspjelo završiti osnovnu školu. Ta brojka čini približno 16 posto, od ukupno 7,5 milijuna naših istočnih susjeda, objavio je beogradski časopis Biznis i financije. 

Oko 120 tisuća građana svladalo je jedan do tri razreda osnovne škole, dok je njih oko 900 tisuća uspješno privelo kraju između četiri i sedam razreda osnovne škole. Porazno je i to da se, prema podacima srbijanskog Zavoda za statistiku, oko 227 tisuća stanovnika potpisuje palcem.

Osim toga, u Srbiji su ispitivali i čitanje, a rezultati su otkrili kako je 40 posto onih koji se izjašnjavaju kao pismeni, uglavnom nepismeno. Testovi pisanja utvrdili su da je u tom segmentu udio nepismenih još i veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zanimljivo je i to da se u proteklih 15 godina smanjio broj visokoobrazovanih ljudi, čime je Srbija jedina zemlja u Europi s takvom tendencijom. Trenutačno u Srbiji ima oko 7 posto fakultetski obrazovanih građana.

Pa ipak, besplatno obrazovanje, i osnovno i srednje, čini se kako ne utječe bitno na odluke maloljetnika u Srbiji da nastave ili uopće započnu školovanje. Naime, godišnje ostane nepopunjeno oko 10 tisuća mjesta u srednjim školama. Ukoliko bi se u poznoj dobi  kod tolikih neobrazovanih susjeda i pojavila volja za maturalnom diplomom, ograničene mogućnosti petnaestak večernjih škola odradile bi taj posao za 150 godina.

Izdvajajući tek 3,8 posto BDP-a za osnovno i srednje školstvo, odnosno za oko pola milijuna učenika, Srbija je među zadnjima na listi europskih zemalja.

Ig.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara