Čak 92 posto Hrvata vjeruje da u domaćem poslovnom svijetu cvjeta korupcija

Tekst: B.R.
Foto: Ilustracija

AGENCIJA Gallup Europe predstavila je danas u Bruxellesu istraživanje na temu korupcije na Balkanu, iz kojega je vidljivo da čak 92 posto ispitanih stanovnika Hrvatske vjeruje da je korupcija duboko ukorijenjena u domaćem poslovnom svijetu.

Taj je postotak, kako prenosi Večernji list, za devet postotnih poena veći od onoga koji je u sličnom istraživanju zabilježen prošle godine, ali je i najveći postotak među svim zemljama regije u kojima je istraživanje provedeno.

Još 77 posto ispitanih vjeruje da korupcije ima i u hrvatskoj vlasti, što je 10 postotnih bodova manje nego u prošlogodišnjem istraživanju, a osam posto anketiranih Hrvata je priznalo da je u 2009. godini dalo mito. Iako brojka od osam posto nije mala, još uvijek je daleko najmanja u odnosu na ostale zemlje regije, jer je tijekom prošle godine mito dalo 15 posto građana BiH, 18 posto stanovnika Srbije, 19 posto Crnogoraca, po 20 posto Makedonaca i Kosovara te čak 52 posto Albanaca.

Još 14 posto Hrvata pozitivno je odgovorilo na pitanje osjećaju li se svakodnevno ugroženi zbog organiziranog kriminala, a idućih 24 posto smatra da ih taj oblik zločina ugrožava tek povremeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara