Čakovec: Otvoren 30 majski muzički memorijal

JUBILARNI 30. majski muzički memorijal (MMM) "Josip Štolcer Slavenski" otvoren je večeras u Čakovcu.

U osam dana trajanja festivala, na pozornici Centra za kulturu Doma sindikata i crkve sv. Nikole nastupit će najpoznatiji glazbenici iz Hrvatske, Slovenije i Madžarske.

Muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski" otvorio je Danijel Režek, direktor zagrebačke "Ingre", a otvorenju je prethodila izložba vezana uz 30 godina održavanja Memorijala.

Prve večeri MMM-a nastupio je slovenski sastav "Carmina Slovenica", jedan od vodećih ansambala u svjetskom omladinskom i dječjem zborskom pjevanju.

Povodom jubileja, u okviru festivalskog programa održat će se i okrugli stol studenata i profesora muzikologije Muzičke akademije u Zagrebu, u suradnji s izdavačkom kućom "Cantus" i Hrvatskim radijom. Centar za kulturu Čakovec izdat će i prigodni CD s djelima Josipa Štolcera Slavenskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Memorijal će završiti koncertom laureata Vjesnikove nagrade za glazbu Miroslava Miletića uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, kojim će ravnati Mladen Tarbuk.

Vjesnikova tradicionalna nagrada "Josip Štolcer Slavenski" za nova djela hrvatskih skladatelja praizvedena u 2002. pripala je Miroslavu Miletiću za skladbu "Četiri godišnja doba" praizvedenu 30. srpnja na 27. Osorskim glazbenim večerima u Osoru na otoku Cresu.

Pokrovitelji Memorijala su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Međimurska županija i grad Čakovec. Festival će stajati 225 tisuća kuna, a glavni donatori su "Ingra" d.d. Zagreb i Hypo-Alpe-Adria-Bank iz Čakovca.

(Hina) hač jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara