Cameron stigao u Bruxelles, EU gubi strpljenje: "Tko odluči otići može zaboraviti na privilegije"

Cameron stigao u Bruxelles, EU gubi strpljenje: "Tko odluči otići može zaboraviti na privilegije"

Foto: FAH

ULAZEĆI u zgradu Europskog vijeća još uvijek aktualni britanski premijer David Cameron kratko se obratio brojnim novinarima.

"Objasnit ću da Velika Britanija napušta uniju, ali da želim da proces i ishod bude konstruktivan. Jer, dok napuštamo Europsku uniju ne smijemo okrenuti leđa Europi. Ove su zemlje naši susjedi, saveznici, prijatelji i partneri i nadam se da ćemo ostati u najblisikem mogućem odnosu u smislu ekonomije, trgovine i sigurnosti jer to je dobro i za nas i za njih", kazao je Cameron.

Cameron nije želio odgovarati na pitanja pa nije bilo moguće saznati je li se predomislio ili ostaje kod tvrdnje da će početak procesa razdruživanja Britanije i Europske unije prepustiti svom nasljedniku. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk bio je jasan: Loptica je na britanskoj strani.

"Europa je spremna pokrenuti razvod već danas ali želim jasno podcrtati: Pravila su jasna, bez službene obavijesti britanske vlade nećemo pokrenuti proces razdruživanja niti početi pregovore o novim odnosima", kazao je Tusk.

Merkel: Nema povlastica

Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je danas u Bundestagu oštar govor o Brexitu te izrazila žaljenje zbog odluke Velike Britanije da napusti Europsku uniju.

"Europa je prošla kroz mnoge krize i izazove, treba napraviti velik korak naprijed prema integraciji", kazala je Merkel pred zastupnicima njemačkog parlamenta.

Dodala je da će Europa započeti s pregovorima tek nakon što London aktivira članak 50. Lisabonskog ugovora.

"Na Ujedinjenom Kraljevstvu je da odluči kako želi oblikovati svoju budućnost s Europom. Tko god odluči napustiti Uniju ne može očekivati da će zadržati privilegije bez da zadrži obveze", oštra je bila Merkel, a njezine poruke dočekane su pljeskom i ovacijama.

"Njemačka će učiniti sve da spriječi daljnji raspad EU. Imamo poseban interes u uspjehu ujedinjene Europe. Europa je dovoljno jaka da izdrži Brexit", zaključila je najmoćnija žena na svijetu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara