Cappelli predložio osnivanje posebnog EU fonda za turizam, kaže da se članicama sviđa ideja

Cappelli predložio osnivanje posebnog EU fonda za turizam, kaže da se članicama sviđa ideja

Foto: FAH

MINISTAR turizma Gari Cappelli predložio je na konferenciji o turizmu i gospodarskom rastu osnivanje posebnog EU fonda za turizam te osnivanje radne skupine unutar institucija EU-a, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva turizma u priopćenju o konferenciji Tourism and Economic Growth koja je ovaj tjedan održana u Sofiji.

"Na sastanku na vrhu svih ministara turizma EU ministar Cappelli predložio je u ime Vlade Republike Hrvatske do sada jedinstvenu inicijativu na području europskog turizma. Predstavio je prijedlog za osnivanje posebnog EU fonda za turizam koji bi omogućio lakše korištenje EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj turizma u Europi. Također je predstavio ideju osnivanja radne skupine za turizam unutar institucija EU unutar koje bi se raspravljalo o načinu rješavanja brojnih izazova koji stoje pred turističkim sektorom", ističu iz Ministarstva u priopćenju o konferenciji koja je 12. i 13. veljače održana u Sofiji.

Konferencija je organizirana u povodu predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije, a okupila je ministre turizma te prateće delegacije 28 zemalja članica Europske unije.

Podrška među članicama EU-a

Ministar Cappelli istaknuo je da turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU-u, s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da kao takav zaslužuje bolju poziciju unutar institucija EU-a.

"Glavni cilj politike za turizam Europske unije mora biti zadržavanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Međutim, turizam se u dosadašnjim dokumentima EU-a ne smatra prioritetom, već alatom za podizanje konkurentnosti ukupnog europskog gospodarstva. Turizam nema svoje radno tijelo u okviru Europske komisije, a u višegodišnjem financijskom okviru 2014.-2020. niti posebne pozicije, kao ni mogućnost direktnog financiranja aktivnosti što smatramo da svakako treba ispraviti u novom proračunskom okviru. Izravno financiranje turističkog sektora omogućilo bi lakše reagiranje na sve brojnije izazove, a istodobno bi se olakšale i investicije u turizmu koje su u fokusu i Europskoj komisiji", naglasio je Cappelli.

Prema priopćenju Ministarstva turizma, spomenuta inicijativa hrvatske vlade, koju je predstavio  Cappelli, dobila je podršku velikog broja članica EU-a, a posebno su je podržali povjerenica Europske komisije za turizam Elzbieta Bienkowska te glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikašvili. Ta će inicijativa uskoro biti predstavljena predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru s ciljem postizanja dogovora o ulasku posebnog EU fonda za turizam u proračun EU-a kao i osnivanju radne skupine za turizam, prenose iz Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara