Carinski sindikat najavio opći štrajk i kaznene prijave

Carinski sindikat Hrvatske objavio je danas da protiv ministra financija Mate Crkvenca, njegove tajnice Goranke Bulj i carinskih dužnosnika podiže kaznene prijave zbog nepoštivanja zakona i prekoračenja ovlasti u kadrovskoj politici, a za kraj svibnja je najavio opći štrajk carinika u slučaju da ministar Crkvenac ne ispuni obveze u vezi s uvjetima rada carinika. L

Predsjednik Carinskog sindikata Željko Popović, potpredsjednik Goran Vlahov i član Predsjedništva Darko Cvrković govorili su o tome na konferenciju za novinare u Šibeniku, nakon sjednice Skupštine, kojoj je bio nazočan i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst.

Oni su rekli da će carinici, ukoliko ministar financija Mato Crkvenac ne ispuni obveze koje je preuzeo, stupiti u opći štrajk kako bi se izborili za svoja prava, prisilili državu na reformu sustava državne uprave te upozorili na neodrživo stanje u Carinskoj upravi i na "šuplje" hrvatske granice.

"Od ministra Crkvenca tražimo da u roku od 60 dana, koliko je sam odredio da mu je potrebno, ispuni zaključke u čijem je definiranju sudjelovao", kazao je Željko Popović.

"Riječ je o ispunjavanju uvjeta za rad sindikata, o izradi studije za benificirani radni staž carinika, ispunjavanju odredbi kolektivnog ugovora, ostvarivanju prava zaštite na radu, obvezi određivanja cijene rada carinika za rad u turnusima i prekovremeni rad, drugim materijalnim pravima te nagrađivanju carinika koji otkrivaju švercere oružjem i narkoticima. Crkvenčev rok istječe 10. svibnja, a zatim nakon podnošenja prigovora i postupaka mirenja slijedi opći štrajk carinika", rekao je Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici Carinskog sindikata tvrde da u Carinskoj upravi vlada kaotično stanje te da ta državna institucija nije u stanju ispunjavati svoje zakonske obveze. Istodobno slabo plaćeni i nezaštićeni carinici, tvrde oni, ne mogu kontrolirati granični promet.

"Stanje na granicama takvo je da se svaki šverc isplati, ali za to nisu krivi carinici već oni državni dužnosnici koji kreiraju uvjete njihovog rada", ustvrdio je Goran Vlahov. "Zbog takvog stanja svi građani Hrvatske trpe štetu jer moraju plaćati veće poreze kako bi popunili proračunske rupe nastale zbog smanjenih državnih prihoda od carinskih pristojbi", rekao je Popović.

Darko Cvrković je izvijestio javnost da je Carinski sindikat počeo podnositi kaznene prijave protiv ministra Crkvenca i njegove tajnice Goranke Bulj zbog zlouporabe položaja i prekoračenja ovlasti. Prema mišljenju toga sindikata, Crkvenčeva tajnica ne može biti ovlaštena osoba za imenovanje osoba na odgovorne dužnosti u Carinskoj upravi.

"Trenutno čak 48 osoba obnaša dužnosti šefova carinskih ispostava iako su nekima od njih rješenja o imenovanju odavno poništena, neki ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za te poslove, a pojedini nemaju čak ni položene državne ispite. Usprkos tome i dalje su na tim radnim mjestima i uredno primaju plaće. Na to smo upozorili ministra Crkvenca, a umjesto njega nam je odgovorila njegova tajnica koja je, ignorirajući nezakonitost procedure imenovanja carinskih dužnosnika, kazala da Carinski sindikat ne može voditi kadrovsku politiku ministarstva financija", rekao je Cvrković.

(Hina) fd jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara