"Carla del Ponte mora odgovarati za vađenje organa otetih Srba na Kosovu"

"Carla del Ponte mora odgovarati za vađenje organa otetih Srba na Kosovu"

UDRUGA obitelji Srba otetih i ubijenih na Kosovu odlučila je tužiti bivšu glavnu tužiteljicu Haškog suda Carlu del Ponte zbog prikrivanja zločina nad Srbima na Kosovu 1999. godine.

Predsjednik Udruge Simo Spasić kaže da im je Carla del Ponte priznala 2004. u Haagu da su Srbi oteti na kosovu bili ubijeni, no "prešutjela je da su im  bili izvađeni organi".

"Del Ponte je sakrila istinu i prešutjela informacije o teškim zločinima nad otetim Srbima te tako pomogla zločin, iako je spisak imena nestalih i onih koji su ih oteli dobila već 2001. godine. Ona nikoga nije spasila i zbog toga mora odgovarati", kazao je Simić za podgorički list Dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bivša tužiteljica je u svojoj knjizi "Lov" napisala kako su joj pripadnici UNMIK-a i neki pouzdani novinari potvrdili da su kosovski Albanci 1999. godine kamionima prebacili 300 Srba kojima su, radi prodaje na crnom tržištu, povađeni organi.

One mlađe navodno su pregledavali zatvorski liječnici, nitko ih nije tukao i hranu su dobivali redovito. Poslije su bili prebacivani u pritvor u Burel. Del Ponte u svojoj knjizi piše kako je u Burelu bila "baraka žute boje" gdje su albanski kirurzi vadili organe Srbima. Ti organi su navodno završavali kod Europljana koji su ih skupo plaćali.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara