Carla del Ponte poziva na uhićenje Karadžića i Mladića

GLAVNA haška tužiteljica Carla Del Ponte pozvala je, u članku objavljenom u utorak u talijanskom listu "Corriere della Sera", na uhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Zbog stalne opasnosti od novog nasilja", piše Del Ponte, potrebno je "sve ratne zločince izručiti pravdi", jer bez toga "nije moguće pravo pomirenje".

Uoči sastanka vrha Europske unije u Grčkoj, na kojem bi se "trebala dati nada Balkanu", Carla Del Ponte kaže da osjeća potrebu "podsjetiti kako dok su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i ostali glavnoodgovorni na slobodi". Del Ponte poziva sve, počevši od zainteresiranih zemalja pa do međunarodne zajednice, da osiguraju uhićenje glavnooptuženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne iznenađuje nas postojanje osjećaja otpora prema Sudu. Od Zagreba do Prištine preko Beograda i Sarajeva ima još nacionalista, koji su još previše zamagljeni nedavnom prošlošću, misle da su samo oni drugi pravi zločinci, a da su njihovi nacionalni junaci."

Del Ponte piše da međunarodna zajednica mora zadržati svoju potporu bez dvojenja, jer bez potpore EU i SAD, neće biti moguće u kratkome roku zaključiti ostatak posla, odnosno do konca 2004. do kada će biti zaključene istraga.

"Uhićenje bjegunaca, od Radovana Karadžića i Ratka Mladića, podizanje optužnica protiv posljednjih zločinaca visokog položaja i stvaranje nacionalnih sudova za suđenje materijalnim izvršiteljima zločina omogućit će dolazak do pravde, dati dostojanstvo žrtvama i njihovim obiteljima, kao i pokretanje iskrenog pomirenja u procesu integracije s Europskom unijom", zaključila je Carla Del Ponte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara