Castrovi fanovi, sjetite se i ovoga: Kubanski diktator prema gayevima se ponašao kao da su zvijeri

Castrovi fanovi, sjetite se i ovoga: Kubanski diktator prema gayevima se ponašao kao da su zvijeri

Screenshot: YouTube

FIDEL Castro i njegov vjerni suradnik Ernesto Che Guevara godinama su diljem svijeta simbol za ljevičarski otpor, a smrt kubanskog vođe mnogi su ljevičari diljem svijeta s tugom su primili vijest o njegovoj smrti. No, pozitivna slika koju je Castro tijekom godina dobio u svjetskoj ljevičarskoj javnosti sve je, samo ne objektivno valorizirana.

Osim što je bio revolucionar, komunist i govornik, Castro je bio i diktator. A diktatoru Castru, piše Daily Beast, posebno su smetali homoseksualci.

"Nikada nećemo vjerovati da bi homoseksualac mogao utjeloviti uvjete i zahtjeve da bi ga se smatralo pravim revolucionarom, pravim komunističkim militantnom", govorio je Castro 1965. godine.

U očima Castra i njegova druga Che Guevare, koji je homoseksualce pogrdno nazivao pederima, homoseksualnost je bila kontrarevolucionarna djelatnost.

No, nije trebalo puno da Castro prijeđe s riječi na djela. Već 1965. godine nastaju prvi radni logori u koje se zatvaralo homoseksualce, Jehovina svjedoke i druge neprijatelje sustava. Maltretiranje gay populacije nastavilo se i nakon šezdesetih. U partiju nisu smjeli pristupati, a nerijetko ih se otpuštalo s posla.

"Gayeve se nije tretiralo kao ljudska bića, tretiralo ih se kao zvijeri.  Najmanji incident bio je povod da ih se nemilosrdno premlati", napisao je Reinaldo Arenas, kubanski pisac koji je i sam prošao torturu zatvora.

Posljednjih godina režim je priznao da su prema homoseksualcima postupali užasno, a Castro je 2010. prizano da je njima nanesena "velika nepravda". Castrova nećakinja, kćer Rula Castra, Mariela Castro danas je LGBT aktivist te vodi organizaciju koja se bori za prava homoseksualaca na Kubi.

No, sve to skupa ne može izbrisati način na koji se režim odnosio (i još uvijek odnosi) prema ljudima homoseksualne orijentacije. A ne treba spomenuti da je Castrova Kuba, koliko god mnogim lijevim romanticima on simpatično izgledao s bradom i cigaretom u ustima, na kraju dana ipak jedna velika, zatvorena diktatura. Mnoge je stoga iznenadio potez liberalnog kanadskog premijera Justina Trudeaua, poznatog zagovornika LGBT prava, koji je u priopćenju izrazio žaljenje zbog odlaska "značajnog vođe".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara