Čečenski "gospodar života i smrti" Doku Umarov tvrdi da je kriv za bombu u Moskvi

Screenshot: YouTube

JEDNA od najtraženijih osoba u Rusiji, čečenski gospodar života i smrti Doku  Umarov, kazao je da je naredio smrtonosan bombaški napad koji se prošlog mjeseca dogodio u zračnoj luci u Moskvi.

U napadu bombaša samoubojice u zračnoj luci Domodedovo 24. siječnja poginulo je 36 ljudi, a 180 ih je ozlijeđeno. Umarov je u snimljenoj poruci rekao da je napad odgovor za "ruske zločine na Kavkazu". Istaknuo je i da će se slični napadi nastaviti i u budućnosti.

Umarov bio ministar u čečenskoj separatističkoj vladi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umarov je vođa "Kavkaskog emirata", islamističke grupe raširene na Sjevernom Kavkazu, te jedan od nekoliko poznatih čečenskih pobunjenika koji je još uvijek aktivan. U čečenskoj separatističkoj vladi, koja je vladala od 1996. do 1999. godine, Umarov je bio ministar sigurnosti.

Umarov je ranije tvrdio i da je naredio napad na moskovski metro u ožujku prošle godine u kojem je poginulo 39 ljudi te bombaški napad iz prosinca 2009. godine u vlaku koji je putovao iz Moskve u Sankt Petersburg u kojem je bilo 26 žrtava.

Borba protiv ruskog "fašističkog režima"

U najnovijoj snimci je rekao da se muslimani napadaju diljem svijeta, a za sve optužuje "cionističke i kršćanske režime koje predvode Izrael i SAD". Napomenuo je da ima "stotine braće" koji su se spremni žrtvovati u borbi protiv ruskog "fašističkog režima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara