ceepus - srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije

U Zagrebu se tijekom vikenda održava Deveta ministarska konferencija zemalja CEEPUSa (Srednjoeuropskog programa razmjene za sveučilišne studije) na kojoj sudjeluju ministri i visoki dužnosnici devet država članica CEEPUSa. L

CEEPUS je program akademske razmjene studenata i profesora država srednje i istočne Europe - Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, a trenutačno je predsjedateljica Republika Hrvatska.

U tom programu, u kojemu od 1995. ravnopravno sudjeluje i Hrvatska, poboljšava se sveučilišna suradnja država članica.

Na kraju konferencije - u nedjelju svečano će se potpisati novi CEEPUS II. program za iduće petogodišnje razdoblje.

Kako bi se ostvarila akademska mobilnost, sve zemlje članice CEEPUS-a nude određenu kvotu razmjene koja se iskazuje u mjesecima boravka studenta i nastavnika na izvanmatičnim sveučilištima. Pritom prednost imaju semestralni, to jest četveromjesečni boravci nastavnika i studenata.

Svaka zemlja članica treba ponuditi najmanje stotinu mjeseci. Prošle akademske godine kvota Hrvatske bila je 220 mjeseci, a popunjenost 97 posto.

Tijekom akademske godine 2001./2002. u Hrvatsku je došlo 48 nastavnika i 92 studenta iz osam euopskih država, članica CEEPUS-a, a iz Hrvatske je u neku od članica CEEPUS-a otišlo 20 nastavnika i 66 studenata.

Prema upitnicima koje su ispunili studenti iz Hrvatske koji su prošle akademske godine sudjelovali u programima razmjene, njih 93 posto je odgovorilo da su se dobro uklopili u akademsku zajednicu i društvo u kojem su boravili tijekom razmjene, a samo šest posto dalo je negativan odgovor. Pritom 88 posto studenata nije imalo nikakvih poteškoća u novoj sredini, a devet posto jest.

Učinkovitosti mreže razmjene CEEPUS-ova programa 45 posto studenata dalo je izvrsnu ocjenu, 47 posto dobru, tri posto studenata ocijenilo je mrežu neadekvatnom, a šest posto njih nije se očitovalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara