Ceh ribara HOK-a protiv odgode primjene ekološko-ribolovne zone

Ceh za ribarstvo, akvakulturu i poljodjelstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je danas od saborskih zastupnika da ne podrže izmjenu Odluke o zaštićenom ekonomskoribolovnom pojasu, već da se u cilju zaštite najugroženijeg dijela Jadranskog mora na području zaštićene ekološkoribolovne zone podrži njihov prijedlog zabrane ribolova svima u trajanju od jedne godine u tom dijelu ribolovnog mora.

Ta bi zabrana, predlaže Ceh ribara, na snagu trebala stupiti 3. listopada ove godine, kada na snagu stupa i Odluka o zaštiti ekološko-ribolovnog pojasa.

Zaključeno je to između ostaloga na današnjoj telefonskoj konferenciji toga Ceha, a koja je na takav način sazvana (održana) zbog prijedloga Vlade Hrvatskom saboru o odgodi Odluke o primjene zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

Ceh drži i da bi bilo potrebno prvo uz pomoć hrvatskih znanstvenih institucija za istraživanje mora utvrditi stanje bioloških resursa, a tek potom pristupiti pregovorima sa susjedima o eventualnom izlovu viška ribe, ako se utvrdi da ga ima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju i da je već znanstveno potvrđeno zabrinjavajuće stanje ribljih resursa u tom pojasu Jadranskog mora, koji su na rubu mogućnosti biološke obnove, kao i da su do sada u tom dijelu isključivo ribarili talijanski ribari.

Stoga pozivaju saborske zastupnike da uvaže i zaključke Europske komisije o ribolovu u Mediteranu, kojima se obalne države pozivaju na proširenje svoje jurisdikcije izvan teritorijalnih voda. Pri tome još i upozoravaju da ukoliko se Odluka o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu odgodi taj će veliki dio Jadrana ostati izvan primjene bilo kakvih zakona te time i prepušten nekontroliranom izlovu talijanskih ribarica. Iznose i podatke da na tom dijelu hrvatskog ribolovnog mora Talijani svakodnevno ribare s oko tisuću velikih brodova, većinom koćarica, koje bespovratno uništavajući zajedničke resurse i pritom samo od ulovljene ribe ostvaruju korist od više stotina milijuna eura.

(Hina) xtam yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara