Čehok raspustio zagrebački HSLS, Kosor ostao uz koaliciju "Treći put ide dalje"

DARINKO KOSOR izjavio je danas da je predsjednik HSLS-a Ivan Čehok jučer bez obrazloženja raspustio zagrebački ogranak stranke kojemu je (Kosor) bio na čelu, ali da će unatoč tome, kao nestranačka osoba biti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika koalicije "Treći put ide dalje".

U toj su koaliciji Hrvatski istinski preporod (HIP) i Hrvatski socijaldemokrati (HSD) s kojima je Kosor u ime zagrebačkog HSLS-a, mimo dogovora sa središnjicom stranke nedavno potpisao predizborni ugovor o koaliranju u Zagrebu.

Nositelj liste te koalicije bit će Zdravko Tomac iz HSD, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Europskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čehok je raspustio zagrebački HSLS zbog odabira naših koalicijskih partnera i sebe postavio za povjerenika zagrebačkog stranačkog ogranka, rekao je Kosor ocjenivši da je ta odluka legalna, ali moralno upitna. Izrekao je niz kritika na Čehokov račun, a zagrebačke HSLS-ovce pozvao da ipak ostanu članovi stranke.

Našli smo se u procjepu između "političke matematike" i nečeg što smo nedavno dogovorili i potpisali, pa smo se odlučili za ovo drugo, jer stojimo iza svojih riječi, rekao je.

"Ni ja ni ogranak nismo postupali protivno odlukama stranačkih tijela, nego smo primijenili odluku Velikog vijeća HSLS-a, koje je ograncima dalo punu slobodu lokalnog koaliranja", kazao je Kosor.

Čehok je Hini telefonski potvrdio da je ogranak odlučio raspustiti nakon što je Kosor novinarima kazao da, unatoč preporukama Malog vijeća HSLS-a, neće raskinuti zagrebačku izbornu koaliciju s HIP-om i Hrvatskim socijaldemokratima.

Predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman pohvalio je Kosorov potez rekavši da raspuštanje zagrebačkog HSLS-a pokazuje svu bijedu hrvatske političke scene. Pohvalno govorivši o Kosoru kao branitelju i poduzetniku, Tuđman je rekao da velik broj građana smatra da bi gradonačelnik trebao biti gospodarstvenik, ocjenivši da se danas Zagrebom upravlja po modelu iz 80-ih godina.

Kosora je podržao i Zdravko Tomac ocjenivši da će zbog najnovijeg poteza najvjerojatnije biti izbačen iz HSLS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara