ČELNICI EU-A DO DUBOKO U NOĆ RASPRAVLJAJU OKO GLASAČKIH PRAVA

Čelnici Europske unije (EU) nastavili su u petak navečer do duboko u noć raspravu o prvom ustavu EUa, no slabi su izgledi da će se ključni igrači suglasiti o najspornijem pitanju, glasačkim pravima.

Predsjedateljica EU-a Italija, boreći se da 25 sadašnjih i budućih članica približi povijesnom sporazumu, pripremila je teren za mogući neuspjeh pregovora, objavivši da neće prihvatiti dogovor pod svaku cijenu.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi održao je kasno u petak privatne razgovore s ključnim čelnicima EU-a kako bi istražio mogućnosti za postizanje kompromisa, koji bi omogućio normalno funkcioniranje Unije nakon proširenja na istok iduće godine, kada će brojati 450 milijuna stanovnika.

Talijansko predsjedništvo trebalo bi iznijeti nove prijedloge u subotu ujutro. Berlusconi je istaknuo da postoji dobra volja za kompromisom, no upozorio je i da bi summit mogao propasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit ustavnog spora je u tome koliko vlasti dati četirima najvećim državama - Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji, i koliko integriranosti čelnici EU-a uopće mogu prihvatiti.

Otvorio se i sukob Njemačke i Francuske protiv dvije srednje velike europske zemlje, Španjoslke i Poljske, koje ustraju na glasačkom pravu nesrazmjernom njihovom stanovništvu, a što im je zajamčeno sporazumom iz Nice 2000. godine.

(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara