Čelnici EU-a ne uspjevaju se dogovoriti o novom predsjedniku Europske komisije

OŠTRE riječi obilježile su drugi dan summita Europske unije u Bruxellesu na kojem se, zasad bezuspješno, pokušava postići dogovor oko novog predsjednika Europske komisije i zajedničkog ustava.

Potiskivane osobne netrpeljivosti izbile su na površinu kada je britanski premijer Tony Blair otvoreno napao čelnike Francuske i Njemačke, upozorivši ih da oni sami ne vladaju Europom.

"Djelujemo u Europi s 25 članica ... a ne šest ili dvije ili jedne", rekao je Blairov glasnogovornik.

Francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca je optužio da je britansko inzistiranje na zadržavanju nacionalnog veta u ključnim pitanjima napadao čak i prije početka pregovora, a njemačkog kancelara Gerharda Schroedera da pokušava povezati pitanje ustava s izborom predsjednika Europske komisije.

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox kazao je da bi se izbor Prodijevog nasljednika mogao odgađati još mjesec dana.

"Važno je da se to (izbor) učini prije srpanjskog zasjedanja" novog saziva Europskog parlamenta, rekao je Cox.

"Ima, dakle, još vremena ako bude potrebno", rekao je Cox, ironično pripisujući burne rasprave šefova država ili vlada EU-a tijekom jučerašnje radne večere njihovoj "lošoj probavi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Irski premijer Bertie Ahern, koji predsjeda dvodnevnim skupom, rekao je ranije da pregovori o ustavu "vrlo dobro napreduju", no konsenzus o kandidatu za predsjednika Europske komisije još nije na vidiku. On je potvrdio da bi donošenje te odluke moglo biti odgođeno.

Čini se da je belgijski premijer Guy Verhofstadt, na inzistiranje Londona, ispao iz igre, a ni izbor povjerenika za vanjska pitanja Chrisa Pattena nije više vjerojatan.

Chirac smatra da bi kandidat trebao potjecati iz zemlje koja ima dugo iskustvo u europskim poslovima i svim glavnim europskim političkim inicijativama, odnosno euru i Schengenu. Time bi automatski ispali kandidati iz Velike Britanije, Irske, Danske, Švedske i svih deset novih članica koje su u EU ušle 1. svibnja.

Raspravlja se o osam do devet imena, a kao moguće kompromisno rješenje, tvrde sudionici summita, pojavio se portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso, političar desnog centra iz male zemlje koja je članica euro-zone i podržava rat u Iraku.

"Netko na kraju mora dobiti taj posao. Hoće li to biti danas, sutra ili za neko vrijeme, vidjet ćemo", rekao je Ahern.

Što se tiče ustava, irsko predsjedništvo u petak je iznijelo nove prijedloge koji pooštravaju uvjete za odlučivanje kvalificiranom većinom nizom ustupaka kojima se želi umiriti male i srednje zemlje članice.

Njemačka je objavila da prijedloge prihvaća te da nije spremna na nove promjene, a sličnog je stajališta i Francuska, iako Poljska i 13 manjih zemalja članica i dalje traže dodatne ustupke kako bi povećale svoj utjecaj.

Francuski predsjednik Chirac poručio je da neće pristati na "nove degradacije" prijedloga irskog predsjedništva. "Postoji dogovor za oko 90 posto teksta. Treba se potruditi pronaći rješenja za preostalih 10 posto", rekao je. "Postoje granice koje se više ne mogu prijeći", naglasio je Chirac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara