Čelnici EU-a sljedećeg tjedna dogovaraju zajedničku politiku o migrantima

Čelnici EU-a sljedećeg tjedna dogovaraju zajedničku politiku o migrantima
Foto: Hina

ČELNICI Europske unije pokušat će na summitu sljedećeg tjedna umiriti Njemačku i Italiju koje su zabrinute zbog migracija sprječavanjem azilanata da se sele iz zemlje u kojoj su zatražili azil i najavom uspostave centara za migrante van granica Unije.

EU bi mogla poduzeti korake da spriječi tražitelje azila da se sele iz zemlje u kojoj su registrirani i početi o zahtjevima za azil odlučivati u centrima koji bi se u budućnosti uspostavili van granica EU-a, po nacrtu izjave sa summita.

Zajednička izjava još nije javna

Predloženi koraci izneseni su uoči summita 28. i 29. u Bruxellesu na kojem će čelnici EU-a pokušati dogovoriti zajedničku politiku za migracije tri godine nakon što je više od milijun ljudi došlo u Europu i izazvalo krizu Unije.

Njihova zajednička izjava još nije javna i njen tekst se može promijeniti. No ona pokazuje da Unija nastoji zadovoljiti novi protusistemsku vladu u Italiji kao i Berlin gdje je koalicijski partner kancelarke Merkel dao ultimatum za postizanje općeg EU dogovora o migracijama.

Ako se na summitu ne postigne zadovoljavajući ishod, Berlin će jednostrano zabraniti ulazak u zemlju migrantima koji su već registrirani u drugim državama EU-a, najavio je CSU, manji partner u njemačkoj koalicijskoj vladi koji drži ministarstvo unutarnjih poslova.

EU-ova agencija za zaštitu granica Frontex je izvijestila da se više od 90 posto onih koji sada dolaze u Italiju, Grčku i Španjolsku tamo prijavljuje za azil. Mnogi često nastave na sjever, uključujući Njemačku.

Ti "sekundarni pokreti" krše zakone EU-a, ali su rašireni.

"Države članice trebaju iskoristiti sve potrebne domaće zakone da spriječe takva kretanja", kaže tekst izjave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara