Čelnici NATO-a u Kabulu zbog širenja misije ISAF-a na jug Afganistana

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i zapovjednik snaga NATO-a u Europi, američki general James L. Jones, doputovali su u četvrtak ujutro u Kabul gdje su počeli razgovore sa čelnicima koalicijskih snaga i afganistanskim dužnosnicima o razmještanju mirovnih snaga Saveza na cijelom teritoriju Afganistana.

Schefer i Jones, koji po dolasku u Kabul nisu davali izjave novinarima, sastali su se afganistanskim ministrima a kasnije tijekom dana razgovarat će i s predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Nekoliko sati nakon njihovog dolaska u zapadnom dijelu Kabula eksplodirao je automobil, pri čemu je poginuo jedan 16-godišnji Afganistanac a dvojica su ranjena. "Vozilo je naišlo na minu ili podmetnutu bombu", rekao je glasnogovornika ISAF-a u Kabulu no afganistanska policija je objavila kako se radilo o eksploziji zaostale granate.

Krajem mjeseca, preuzimanjem odgovornosti od SAD-a za sigurnost južnog dijela Afganistana, NATO pokreće najveću kopnenu operaciju u svojoj povijesti. Sjevernoatlantski savez već kontrolira operacije na relativno mirnom sjeveru i zapadu zemlje, te Kabulu, no jug zemlje poprište je sve učestalijih napada talibana i njihovih pristaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO je povećao broj svojih vojnika u Afganistanu s 9.700 na 16.000, a procjenuje se da će ih do kraja razmještanja na jugu biti do 18.000 tisuća. Kada preuzme odgovornost za cijeli teritorij Afganistana, mir će održavati 21.000 vojnika iz zemalja Saveza i članica Partnerstva za mir, među kojima i Hrvatske čiji bi kontigent trebao brojati oko 150 vojnika.

Koalicijske snage u Afganistanu, predvođene SAD-om, izložene ovih dana pojačanim napadima talibanskih militanata na jugu duž granice s Pakistanom. Sukobi su najžešći od pada talibanskog režima 2001. godine, javljaju u četvrtak ujutro agencije, ističući da sukobi dobivaju na intenzitetu što se više bliži širenje NATO-ove misije na cijeli Afganistan.

U provinciji Uruzgan ovoga su tjedna poginula dva koalicijska vojnika a 11 ih je ranjeno. Od početka godine u Afganistanu je živote izgubilo 65 stranih vojnika, najviše od 2001 .

Na sjeveru zemlje, red u Afganistanu održava oko 2.200 njemačkih vojnika. Njemački ministar obrane Franz Josep Jung, koji se trenutno nalazi u Mazar-i-Sharifu, priopćio je da će njemački vojnici ostati u Afganistanu sve do "uspostave trajnog mira". Na sjeveru Afganistana, pod njemačkim se zapovjedništvom ISAF-a nalazi i hrvatski kontigent s 45 vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara