Čelnici sindikata i HSP-a razgovarali o izmjenama ZOR-a

IZMJENAMA Zakona o radu (ZOR), koje predlaže Vlada, neće se smanjiti nezaposlenost već će se na istim radnim mjestima samo izmjenjivati ljudi, i to na štetu starijih i teško zapošljivih radnika, ustvrdili su danas predstavnici sindikalnih središnjica na sastanku s čelnicima Hrvatske stranke prava (HSP) u Saboru.

Cilj zakonskih izmjena trebao bi biti povećanje konkurentnosti gospodarstva i veća zaposlenost, međutim, hrvatski bi poslodavci konkurentnost podizali smanjenjem radničkih plaća na razinu onih u BiH ili Srbiji, što je neprihvatljivo, ustvrdio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak smatra da smanjenje otpremnina, koje će rasteretiti poslodavce, treba nadoknaditi većom socijalnom zaštitom države za vrijeme nezaposlenosti, kao što je to riješeno u Sloveniji koja nam u radnom zakonodavstvu može biti uzor.

Sindikalci tvrde da postojeći ZOR nije rigidan, a Vlada prilikom uspoređivanja s radnim zakonodavstvom drugih država uzima samo dio njihovih zakona i mjera, umjesto cijelog socijalnog paketa koji je kombinacija socijalne zaštite poslodavca i države.

U Irskoj, primjerice, gotovo i nije potreban otkazni rok jer je kod njih, uz nezaposlenost od četiri posto, vrijeme čekanja na posao vrlo kratko. U Hrvatskoj, po podacima Zavoda za zapošljavanje, preko 60 posto ljudi traži posao duže od godinu dana, a oko 30 posto duže od tri godine, ističu u Nezavisnim hrvatskim sindikatima.

Sindikalci tvrde da će izjednačavanje rada na neodređeno i određeno vrijeme izazvati masovno zapošljavanje na određeno vrijeme, a ti radnici ne mogu dobiti porodiljne dopuste ili kredite u bankama.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić i potpredsjednik stranke Tonči Tadić poduprli su sindikalne primjedbe i najavili da će ih koristiti u saborskoj raspravi o izmjenama ZOR-a.

Dodali su da će razgovarati i s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca jer se mora pronaći ravnoteža između stajališta sindikata i poslodavaca.

Današnjim razgovorima s čelnicima HSP-a sindikalci su počeli niz susreta s predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojima će lobirati protiv predloženih izmjena ZOR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara