Čelnik Al-Qaide: Slijede novi napadi na London, to je Božja volja

DESNA ruka Osame Bin Ladena, Ayman al-Zawahri, upozorio je Londončane da će ubrzo doći do novih napada na njihov grad, a kao razlog napada naveo je vanjsku politiku koju vodi britanski premijer Tony Blair. Komentar Aymana al-Zawahria zabilježen je na videovrpci koja je emitirana putem setelitskog programa al-Jazeere.

Bin Ladenov izaslanik na vrpci tvrdi da je Tony Blair svojom politikom razorio centar Londona.

"Blair će uzrokovati i nove napade, to je Božja volja." - kaže između ostalog Ayman al-Zawahri na drugoj po redu videovrpci upozorenja.

"Ono što ste vidjeli u New Yorku, Washingtonu i Afganistanu, samo su inicijalni gubitci, i u slučaju da SAD nastavi sa svojom politikom, doći će do napada koji će vas prisiliti da zaboravite sve ono što se dogodilo dosad." - kaže al-Zawahri.

Podsjetimo, britanski premijer Tony Blair nedavno je odlučno porekao da su se napadi na London 7. srpnja dogodili zbog njegovih političkih odluka.

Teroristi bombe izradili uz pomoć izbjeljivača za kosu?

Londonski teroristi koji su 7. srpnja aktivirali 4 eksplozivne naprave, te su 21. srpnja pokušali izvesti još jedan udar, svoje su paklene naprave izradili od tvari nazvane heksametilni triperoksid (HMDT) bazirane na peroksidu koji se pak koristi u izbjeljivačima kose, limunskoj kiselini te u tabletama za zagrijavanje hrane, a koje inače koristi vojska za pripremanje toplih obroka.

Ovaj je podatak posebno zanimljiv jer se ranije vjerovalo kako su teroristi bombe izradili od snažnih vojnih eksploziva, no inspektori njujorške policije, koji u Londonu borave u sklopu istrage o napadima, otkrili su da je glavni sastojak bombi bio upravo peroksid, koji se može naći u slobodnoj prodaji kao dio kućnih potrepština.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njujorškim istražiteljima, teroristi su za napad koristili eksploziv HMDT koji se može izraditi kombiniranjem tvarima dostupnih proizvoda na tržištu, poput izbjeljivača za kosu. Zbog toga postoji mogućnost da su teroristi materijal za svoj pothvat nabavili u prodavaonicama kozmetičkih proizvoda, što zvuči upravo nevjerojatno.

Budući da se HMDT na sobnoj temperaturi razgrađuje, teroristi su eksploziv čuvali u običnim frižiderima koji su bili smješteni u jednoj kući u Leedsu.

Policija također vjeruje kako je eksploziv na mjesta napada, u podzemnu željeznicu i autobus, bio prebačen dvama automobilima u kojima su bili ugrađeni rashladni sustavi. Same bombe pak bile su aktivirane korištenjem mobilnih telefona čiji su alarmi podešeni tako da do eksplozija dođe simultano u 8:50 sati ujutro.

London pod policijskom opsadom

Inače, u samom Londonu danas se nalazi više tisuća policajaca, a ukupno oko 6.000 ljudi angažirano je na osiguranju britanskog glavnog grada.

Iako ovakav brojčano veliki angažman policajaca i službenika sigurnosti zahtijeva velike proračunske izdatke, a policijski zapovjednik Constable Trotter tvrdi kako će grad nastaviti s provođenjem opsežnih mjera sigurnosti, jer, "London se trenutno nalazi u najvećoj mirnodopskoj opasnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara