Cenzura u Venecueli: U sukobu nakon zatvaranja TV postaje poginuo 15-godišnjak

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

U PROSVJEDU zbog isključivanja TV postaje kritične prema predsjedniku Hugu Chavezu poginuo je 15-godišnji dječak. Operater venecuelanske kablovske televizije isključio je u nedjelju iz etera TV postaju RCTV Internacional nakon što je jedan vladin dužnosnik izjavio da ona krši zakone o emitiranju. Nakon toga policija je suzavcima tjerala prosvjednike koji su se borili protiv zatvaranja TV kuće, a na ulicu su izašli i Chavezovi pristaše koji su branili odluku o isključivanju RCTV-a.

Josino Jose Carrillo, 15-godišnji Chavezov pristaša ubijen je dok je sudjelovao u prosvjedima. U prosvjedu su ranjena devetorica policajaca među kojima su dvojica ranjena iz vatrenog oružja.

U glavnom gradu Caracasu prosvjednici su pokušali doći do ureda vladine regulatorne agencije koja je isključila RCTV. Njih je napala manja skupina Chavezovih pristaša, a zatim ih je policija rastjerala suzavcem.

Isključivanje TV postaje dogodilo se nakon što je direktor državne agencije za telekomunikacije kazao da je nekoliko lokalnih postaja kablovske policije prekršilo zakone o emitiranju i da ih treba ukloniti iz etera. Nekoliko postaja nije prenijelo Chavezove govore unatoč tome što je on naredio svim medijima da ih emitiraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara