Cenzura u Vjesniku! Iz intervjua s Draženom Lalićem "izrezali" kritike na račun HDZ-a!

Screenshot: Vjesnik

U VJESNIKU je opet u modi cenzura. Iako bi dnevni list kojeg iz državnog proračuna financiraju građani Hrvatske iznad svega trebao štititi javni interes, šefovi Vjesnika pokazali su da je interes vladajuće stranke jedini do kojeg im je stalo. Pod cenzorske škare glavnog urednika Vjesnika Bruna Lopandića tako je podletio ugledni sociolog Dražen Lalić.

Lalić je iz Vjesnika zamoljen da u intervjuu prokomentira aktualnu situaciju na političkoj sceni, što je on učinio vrlo objektivno i nepristrano. Lalić se u razgovoru s novinarkom Ivkicom Bačić kritički osvrnuo na politiku HDZ-a i SDP-a, ukazavši na probleme i nedostatke s kojima se moraju suočiti obje najveće stranke u Hrvatskoj. Stoga se vrlo neugodno iznenadio kad se u Vjesniku pojavio intervju iz kojeg su izostavljena neka njegova razmišljanja, a čime je znatno izmijenjen kontekst teksta.

Treba li uopće spomenuti da je tekst prilagođen na takav način da vladajući HDZ ispadne u drastično boljem svjetlu nego što ga je Lalić predstavio, a intervju je iskasapljen iako je Laliću prije toga tekst bio dostavljen na autorizaciju, te mu je bilo obećano da će njegovi stavovi biti predstavljeni upravo na onaj način na koji su izrečeni. "Pojavio se drastično kraći tekst od onoga koji je bio dogovoren, a kriterij po kojem je bio kraćen očito nije bio nedostatak prostora", kaže nam revoltirani Lalić.

Vjesnik na braniku Šeksove časti

Doista, paralelnim uvidom u obje verzije teksta, onu koja je objavljena i onu koja je trebala biti objavljena, odmah postaje sasvim jasno da je Vjesnik Lalića pokušao iskoristiti u svrhu propagande u korist svojih političkih patrona iz HDZ-a. Najprije u oči upada izbacivanje sljedeće rečenice: "O retorici Vladimira Šeksa koji vrijeđa novinare u maniri još goroj od one Tuđmanove s kraja devedesetih ne treba trošiti ni riječi".

Nije slučajno što je upravo Vjesnik uvijek na braniku časti i integriteta u zadnje vrijeme posebno nervoznog Vladimira Šeksa. Naime, kao što smo već pisali, Vjesnik izdaje tvrtka Narodne novine press, a jedini član uprave te tvrtke je Šeksov nećak Bojan Divjak. Nije, stoga, nimalo čudno što je cenzura Lalićeva intervjua započela upravo na izjavama o potpredsjedniku Sabora Šeksu.

O Milanoviću i Kosorici

Lalić u reagiranju koje je poslao Vjesniku zbog cenzure njegovih stavova posebno ističe ogorčenost zbog načina na koji su predstavljene njegove izjave o Zoranu Milanoviću. Objavljen je, naime, dio u kojem Lalić kritizira šefa SDP-a zbog toga što u javnosti često ispada elitist i zbog toga što se još nije dokazao kao političar koji ima sposobnost upravljanja. Međutim, izbačena je rečenica kojom je Lalić započeo odgovor na pitanje ima li Milanović premijerski potencijal, a koja glasi: "Upoznao sam Milanovića osobno, pa mogu ocijeniti kako nije toliko problem njegovih sposobnosti koje on ima kao obrazovana i nadarena osoba".

Cenzorske škare najviše su radile kad je trebalo "prilagoditi" Lalićeve stavove o HDZ-u. Iako su objavljene njegove tvrdnje da HDZ kao stranka koja je najduže na vlasti snosi i najveću odgovornost za stanje u državi, u potpunosti je izbačen odgovor na pitanje "Što pogoduje verbalnoj agresiji naših političara?", a u kojem je Lalić žestoko kritizirao Jadranku Kosor i koalicijsku vladu.

"Mnogi čimbenici tome pogoduju. Ponajviše dugo prisutna i sve teža svekolika društvena kriza, kao i nedostatak demokratske političke kulture kod nas. Pogoduje tome i nervoza aktera oporbe koji veberovski rečeno već dugo ne stanuju u kući moći, kao i nastojanja vlastodržaca da gotovo pod svaku cijenu zadrže svoje pozicije i pripadajuće privilegije. No, tom zamahu nasilnoga, egocentričnoga i neznalačkoga komuniciranja pogoduje prije svega situacija u kojoj se HDZ i njegovi partneri održavaju na vlasti usprkos tome što njihova koalicija već dulje vrijeme nema legitimitet i iako im jako nedostaje sposobnih i kredibilnih upravljača. Kadrovsko stanje se malo popravilo dolaskom novih članova Vlade, ali nekoliko lasta ne čini proljeće. U Kosoričinoj administraciji neki su nesposobni, neke je pregazilo vrijeme, a neke se u javnosti povezuje s korupcijom. Konkretno, ministar Kalmeta u najmanju ruku ima političku odgovornost za brojne korupcijske afere. Otvoreno kažem da Jadranka Kosor, koja nema valjani legitimitet ni u svojoj stranci s obzirom da je izabrana za predsjednicu HDZ-a u kimilsungovskoj maniri, nije dorasla voditi Vladu, pogotovo ne u ovako teškoj ekonomskoj i društvenoj krizi. Nadalje, HDZ i HSS očito nisu politički spremni provesti istinske reforme. Nema reforme javne uprave i državne administracije, nema mjera koje bi učinkovito potaknule proizvodnju i izvoznu privredu, nema revizije invalidskih mirovina branitelja ili mirovina HVO-a kojih je danas dvaput odnosno triput više nego 2004. godine, nema zaštite općega dobra od tipova kao što su Zdravko Mamić ili Zoran Gobac koji su de facto privatizirali najunosnije sportove, itd. Zapravo te stranke i nadalje štite socijalno ovisne skupine i institucije zato što ocjenjuju da od toga ovisi njihova izborna i politička budućnost, ali to sprječava izlazak zemlje iz krize i dokida šanse za ostvarenje bolje budućnosti ove zemlje i njenih građana, pa time i HDZ-a i HSS-a. To nije niti pametna niti društveno odgovorna politika", Lalićeve su tvrdnje koje je Vjesnik izbacio iz intervjua.

Lalić: Ovo je loše za javnost, za novinarstvo i za Vjesnik

"Obavještavam čitatelje Vjesnika i javnost u cijelosti da rečeni intervju ne smatram svojim djelom, te molim da ga se niti u dijelovima niti u cijelosti ne prenosi u javnoj sferi", napisao je Lalić u reagiranju koje je poslao Vjesniku, a u razgovoru za Index dodaje: "Osjećam da sam i ne htijući postao jedan od sudionika izražavanja političke pristranosti i propagande".

"Ovo što se događa loše ja za javnost, za novinarsku profesiju i za sam Vjesnik", ističe Lalić i dodaje kako Vjesnik kao javni medij ima dužnost iznositi u javnost različita kritička mišljenja. "Pokušao sam dati nepristranu kritičku analizu različitih političkih aktera, bez pristranosti prema ikome. Nisam bio ni na strani vlasti ni na strani oporbe", kaže Lalić. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka načelno se složio s uglednim sociologom. "Nisam još dobio na uvid nikakvu pritužbu zbog Lalićevog cenzuriranog intervjua, ali načuo sam što se dogodilo. Mogu samo kazati da svaki glavni urednik vodi svoju uređivačku politiku, ali nema pravo tražiti od nekog intervju i zatim ga rezati. Laliću je Vjesnik morao dopustiti izražavanje svog mišljenja", kaže Duka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara