Cerar: EU je dobro primila ideju o "drugoj crti zaštite" od migranata u Makedoniji

Cerar: EU je dobro primila ideju o "drugoj crti zaštite" od migranata u Makedoniji

Foto: Hina

SLOVENSKI premijer Miro Cerar je pred parlamentarnim zastupnicima ustvrdio da je u Europskoj uniji pozitivno primljena njegova inicijativa o uspostavi "druge crte zaštite" od pretjeranog migrantskog vala, koja se odnosi na slanje opreme i policijskih snaga na granicu Makedonije i Grčke, te potvrdio da je u vezi s tim dobio i pismo predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Odgovarajući u parlamentu na zastupnička pitanja na temu migrantske krize, Cerar je kazao da je njegovu inicijativu svojim pismom podržao i Juncker, dodavši da se "javna i tajna diplomacija" oko te inicijative nastavljaju.

Prema sadržaju pisma, čije je poruke prenio Cerarov ured, Juncker je potvrdio da su slovenska iskustva u reguliranju migrantskog toka zanimljiva i da države na migrantskoj ruti u načelu smiju odbiti ulazak izbjeglica i migranata koji u njima ne zatraže azil, ali je upozorio da po pravilima EU-a angažiranje Frontexa u Makedoniji nije moguće jer ta služba štiti vanjske granice EU-a.

Uz ostalo, Juncker je u pismu Ceraru naveo kako "politika propuštanja izbjeglica kroz državu, a bez obavještavanja susjedne države, nije prihvatljiva".

Cerar je rekao da su njegovu inicijativu dosad podržale članice Višegradske skupine, Hrvatska, Srbija i BiH, a traženje potpore se nastavlja.

Oporba ga i dalje kritizira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kritike oporbenih zastupnika desnice kako njegova vlada mora promijeniti zakon o međunarodnoj pomoći i smanjiti pravo na spajanje obitelji azilanata jer bi to Sloveniju moglo pretvoriti u "migrantski džep", Cerar je odgovorio da takva ograničenja već postoje i da se Slovenija mora pridržavati osnovnih konvencija i pravila EU-a koja reguliraju pravo na azil, ali je u načelu dopustio mogućnost zaoštravanja politike azila.

Što se tiče mogućnosti da Slovenija zbrine jedan broj migranata na duže vrijeme, Cerar je rekao da niti onima koji bi zatražili azil u Sloveniji ne bi bilo zajamčeno da će ga dobiti nego bi samo ušli u postupak.

Vodit ćemo računa o našim nacionalnim interesima, obećao  je Cerar zastupnicima.
Ukoliko Austrija uvede nove i strože mjere za prijam migranata, odmah će na isti način reagirati i Slovenija, istaknuo je Cerar.

Bojazan od mogućeg "masovnog priljeva" migranata sa sjevera kojima azil neće dati ni Njemačka ni Austrija u Sloveniji se, kako navode tamošnji mediji, pojačala nakon što je krajem tjedna austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz za list "Oestereich" izjavio da je teret izbjeglica potrebno pravednije razdijeliti, pritom izrijekom ustvrdivši da "nije održivo" stanje u kojem je Austrija u aktualnom izbjegličkom valu primila 80.000 molbi za azil, dok ih je u Sloveniji azil zatražilo manje od tisuću, odnosno, po podacima slovenske policije, oko 160.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara