Cerar kritizirao Srbiju zbog Putinovog posjeta

Cerar kritizirao Srbiju zbog Putinovog posjeta
Foto: EPA

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Miro Cerar u srijedu je u svjetlu nedavnog posjeta ruskog predsjednik  Vladimira Putina Beogradu problematizirao vanjsku politiku Srbije koju vodi predsjednik Aleksandar Vučić, s obzirom na deklariranu orijentaciju Srbije prema Europskoj uniji.

Odgovarajući na zastupnička pitanja na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta Cerar je rekao da posjet Putina Beogradu u vrijeme kad su u toj državi trajali prosvjedi protiv Vučićeve vlade, postavlja dilemu misli li Srbija ozbiljno sa svojom europskom orijentacijom.

Bivši slovenski premijer kritizirao Srbiju, doveo u pitanje njihove europske namjere zbog Putinovog posjeta

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Cerar je upozorio da jačanje političke i gospodarske suradnje Srbije s Rusijom i prosvjedi protiv sadašnje vlade u Beogradu, odnosno unutarnje prilike koje su na rubu političke krize onemogućavaju provođenje potrebnih i djelotvornih reforma koje su potrebne na putu Srbije prema članstvu u Europskoj uniji.

Od Srbije se, prema riječima slovenskog šefa diplomacije, očekuje da se jasno i odlučno očituje stoji li još uvijek čvrsto na europskom putu, je li spremna urediti odnose s Kosovom i želi li biti "čimbenik stabilnosti i mira na Balkanu".
Cerar je potvrdio da će početkom idućeg tjedna u posjetu Beogradu biti slovenski predsjednik Borut Pahor i da vjeruje kako će Pahor koji podržava ulazak Srbije u Europsku uniju ta pitanja načeti u razgovoru sa svojim domaćinom Vučićem te o tome u Ljubljanu donijeti svježe informacije.

Neki slovenski mediji bliski vladi zadnjih su tjedana sa simpatijama popratili prosvjede u Beogradu uz koje je stala i oporba i u komentarima Putinova posjeta Beogradu upozorili da će se Srbija prije ili kasnije morati izjasniti o putu prema EU-u, što uključuje i harmonizaciju njene vanjske i sigurnosne politike te da Vučić u tom smislu neće dugo moći "sjediti na dva stolca", odnosno koketirati i s Moskvom i s Bruxellesom.

Najavljujući posjet Pahora Beogradu, ljubljansko Delo ovih je dana navelo da bi se Pahor u Beogradu možda mogao sastati i s predstavnicima srbijanske oporbe, ali uz napomenu da za sada o tome nema nikakve službene potvrde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara