Češka deset pjesnika - pjesničko-grafička mapa Zdenke Pozaić

"Češka deset pjesnika" naziv je pjesničkografičke mape s deset grafika Zdenke Pozaić, koje likovno prate deset pjesama čeških pjesnika 20. stoljeća.

Reprezentativnu pjesničko-grafičku mapu izdala je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u predvorju koje se mogu vidjeti izložene grafike i pjesme.

Grafike su rađene u tehnici višebojnog drvoreza, koje putem apstrakcije i figuracije prate pjesme čeških pjesnika, rekla je predstavljajući mapu urednica Mikica Maštrović.

Podsjetila je da su 2003. Nakladni zavod Matice hrvatske i INA objavili Zlatnu knjigu češkoga pjesništva od 9. do 21. stoljeća. Iz nje je od 75 pjesnika grafičarka Zdenka Pozaić odabrala 10 čije je pjesme popratila grafičkom imaginacijom.

Povjesničar umjetnosti Tonko Maroević je, ustvrdivši kako češka kultura svoju bit nalazi u poeziji, dodao da djelo Zdenke Pozaić odlikuju fizički rad u graviranju, maštovitost, nadahnuće i uživljenost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesme su govorili dramski prvaci HNK Branka Cvitković i Dragan Despot, a na češkom studentica češkog Ana Prša.

Grafike prate pjesme Jana Skacela, Ludvika Kundere, Jirine Haukove, Jana Zahradničeka, Vladimira Holana, Františeka Halasa, Jaroslava Seiferta, Vitezslava Nezvala, Jiria Wolkera i Bohuslava Reyneka.

Zdenka Pozaić rođena je 1940. u Čazmi, a 1966. diplomirala je u klasi Alberta Kinerta. Održala je 50 samostalnih i više od 300 skupnih izložaba, a ovo joj je sedma pjesničko-grafička mapa.

(Hina) xmb ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara