Češka: Odvajanje otpadaka za recikliranje ima svoj limit - 200 metara

ISPITIVANJE javnog mišljenja pokazalo je da češka kućanstva pridonose očuvanju okoliša jedino odvajanjem otpadaka za recikliranje od ostatka smeća, a i to samo u slučaju ako kontejneri nisu postavljeni dalje od 200 metara od kuće, navodi Factum Invenio koji je proveo ispitivanje.

Česi smatraju sortiranje smeća prihvatljivim samo onda kada se kontejneri nalaze relativno blizu kuće ili stana, pokazalo je ispitivanje provedeno među 1.053 odrasle osobe.

"Volja za sortiranjem smeća postupno se smanjuje kako raste udaljenost od kontejnera", izjavio Jiri Vyhnalik, jedan od voditelja ispitivanja. "Dramatični pad volje javlja se kada je najbliži kontejner udaljen više od 200 metara od kuće", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ispitivanje je također pokazalo da 43 posto ispitanih redovno odvaja smeće za recikliranje dok 21 posto to nikad nije učinilo. Ostatak ispitanika čini to "povremeno".

Osim toga, ljudi koji imaju veće plaće i stanovnici glavnog češkog grada Praga češće sortiraju smeće u usporedbi s ostalim Česima, navodi se u ispitivanju.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara