Ministar odbio rusku tvrdnju da je otrov kojim je napadnut špijun stigao iz Češke

Ministar odbio rusku tvrdnju da je otrov kojim je napadnut špijun stigao iz Češke
Foto: Hina
 
ČEŠKI ministar vanjskih poslova Martin Stropnicky u subotu je opovrgnuo moskovske optužbe da je nervni otrov upotrijebljen u napadu na bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegovu kćer u južnoj Engleskoj stigao iz Češke Republike.
 
Glasnogovornica ruskoga ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je za ruske medije da je vjerojatno izvor nervnog otrova novičoka Velika Britanija, Češka, Slovačka, Švedska ili Sjedinjene Države.
 
Rusija je protjerala 23 britanska diplomata u subotu kao odgovor Londonu, koji je optužio Kremlj za organizaciju napada te naredio protjerivanje istog broja ruskih diplomata.
 
"Ovo je uobičajeni način manipuliranja informacijama"
 
"Protivimo se tim tvrdnjama o podrijetlu (otrova) koje nisu utemeljene", napisao je Stropnicky na svom službenom Twitteru.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je uobičajeni način manipuliranja informacijama u javnom prostoru putem iznimno sumnjivih poruka koje se ne mogu dokazati".
 
Češka ministrica obrane Karla Šlechtova napisala je da je tvrdnja da je otrov mogao doći iz Češke Republike "apsurdna".
 
"Nećemo tolerirati prijetnje životima britanskih građana"
 
Britanska premijerka Theresa May ranije je izjavila da rusko protjerivanje britanskih diplomata "ne mijenja činjenično stanje: pokušaj ubojstva dviju osoba na britanskom tlu, za koji nema drugog zaključka nego onog o krivici ruske države".
 
"Nećemo tolerirati prijetnje životima britanskih građana ili drugih na britanskom tlu od strane ruske vlade. Ohrabruje nas snažna potpora koju smo dobili od naših prijatelja i saveznika širom svijeta", rekla je May u govoru na kongresu konzervativne stranke u Londonu.
 
Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u "kritičnom" stanju a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti, navodi London. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara