Češkoj jako fale radnici, Škoda povećala plaće 20 posto

Češkoj jako fale radnici,  Škoda povećala plaće 20 posto
Radnik u tvornici Škoda 123rf

ČEŠKI radnici polako pobjeđuju u ratu za veće plaće.

Češka ima najnižu nezaposlenost među zemljama Europske unije i manjak radne snage tjera poslodavce na povećanja plaća i bonusa radnicima. Kako za Bloomberg kaže Josef Stredula, šef krovnog sindikata, taj trend će se nastaviti i u sljedećim godinama, s obzirom na to da su plaće još uvijek značajno manje nego u zemljama zapadne Europe.

“U srednjem roku, u sljedeće tri, četiri godine, možemo očekivati realni rast plaća od tri do pet posto godišnje”, kaže Stredula.

Nakon razdoblja sa slabim rastom plaća, one su u posljednjem kvartalu prošle godine porasle u prosjeku 8 posto, na 31.646 kruna (oko 9000 kuna). Rast plaća, naravno, utjecat će na povećanje životnog standarda, a Češka je već sada po životnom standardu prestigla neke “stare” članice EU-a poput Grčke i Portugala.

Škoda povećala plaće za 20 posto

Primjerice, manjak vozača prisilio je Grad Prag na smanjenje usluge javnog prijevoza početkom ove godine. U Brnu, drugom najvećem gradu Češke, vozači autobusa i tramvaja dobili su bonuse u visini tromjesečne plaće, dok je proizvođač automobila Škoda prošlog mjeseca pristao na povećanje plaća radnicima od čak 20 posto.

Šef sindikata Josef Stredula kaže da je razlika u plaćama prema zapadnim susjedima neprihvatljiva. Kaže da se ekonomija mora usmjeriti na stvaranje složenijih, tehnološki zahtjevnijih proizvoda, umjesto na izvoz npr. dijelova za automobile.

“Biste li vi radili za trećinu plaće koju dobije radnik za isti posao preko granice, u Njemačkoj. Naš pritisak na povećanje plaća je najefikasniji oblik pritiska na poboljšanje tehnologije i da umjesto podizvođača postanemo izvoznik gotovih proizvoda”, kaže Stredula.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara