Četiri djelatnika osumnjičena za nestanak 231 samokresa iz vojarne "Sveti Križ"

U NASTAVKU obrade Kriminalistička Vojna policija osumnjičila je četiri djelatnika u vezi s krađom samokresa u vojarni "Sveti Križ" u Solinskom Dračevcu kod Splita i protiv njih podnijela kaznene prijave.

Osnovano su osumnjičeni za nesavjesan i nepropisan odnos prema povjerenom oružju, a protiv njih su podnesene kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva obrane.

Kaznene prijave podnesene su i protiv tri osobe koje su krivotvorile isprave, jer tijekom redovne godišnje inventure u prvom tjednu 2003. nisu utvrdili manjak samokresa, a stvarno su stanje prikazivali po knjigovodstvenoj evidenciji.

U priopćenju se navodi da je u obradi još 11 osoba koje su propuštanjem dužnih radnji nadzora omogućili izradu i dostavu neistinitih i krivotvorenih izvješća o obavljanju godišnjeg inventurog pregleda, odnosno nesavjesno su obnašali dužnosti u podkomisijama za popis MTS-a (materijalno tehničkih sredstava), od 1996. do 2001. Njihovom nadređenom zapovjedniku bit će dostavljene "obavijesti o provedbi vojne stege".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnje operativne mjere i radnje djelatnici Kriminalističke vojne policije provede u suradnji s djelatnicima PU splitsko-dalmatinske. Po okončanju njihova rada javnost će biti na vrijeme izvještena.

Zbog osnovane sumnje da je jedan broj samokresa završio na tržištima izvan Hrvatske u istragu su uključene i zemlje članice Interpola, navodi se u priopćenju.

U vojarni "Sveti Križ" 21. svibnja, prigodom pregleda skladišta oružja, otkriveno je da nedostaje 231 pištolj HS95 (Hrvatski samokres) s pripadnom opremom. Cijena pištolja na crnom tržištu doseže 200 do 300 dolara.

Na vratima skladišta iz kojeg su samokresi ukradeni zajedno s opremom nije bilo znakova provale, a pretpostavlja se da su ukradeni početkom ove godine. Nestanak samokresa u Solinskom Dračevcu nije prva krađa vojne opreme, ali u MORH-u tvrde da je najveća do sada. Slične krađe su se već događale u Rijeci, Petrinji i Kralovcu, a policija je otkrila počinitelje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara