Četiri godine od smrti prvog hrvatskog predsjednika

Četvrta godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države, navršava se u srijedu, 10. prosinca. L

Podijeljene ocjene o njegovoj političkoj ulozi u posljednjem desetljeću 20-og stoljeća, započete za Tuđmanova života nisu prestale ni u godinama nakon njegove smrti.

Kritičari mu spočitavaju autoritarnost, premalo sluha za političke oponente, optužuju ga za pokušaj dijeljenja susjedne države.

Tuđmanovi zagovornici uzvraćaju da je prema BiH vodio politiku zaštite interesa hrvatskog naroda, da je vrijeme rata tražilo i 'čvrstu ruku', da je Tuđman formulirao politički program koji je mobilizirao Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje, da je uspio obraniti državu od srpske agresije, te stvoriti samostalnu i međunarodno priznatu Hrvatsku.

Unatoč podijeljenim ocjenama, mnogi su godine vlasti prvog hrvatskog predsjednika skloni nazvati i 'Tuđmanovim razdobljem'.

Na čelo Hrvatske Tuđman je formalno došao koncem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora, izabran za predsjednika Predsjedništva. Predsjednikom Republike postao je 26. lipnja iste godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski građani povjerenje su mu poklonili još dva puta - 1992., kada je na prvim neposrednim predsjedničkim izborima ponovno izabran za predsjednika Republike, te 1995.

Drugi petogodišnji mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999.

Političko djelovanje dr. Tuđmana neraskidivo je vezano uz HDZ - stranku koju je utemeljio 1989. i vodio do kraja života.

Neposredno nakon njegove smrti, stranka je zapala u duboku krizu što je rezultiralo i gubitkom vlasti na parlamentarnim izborima u siječnju 2000-e.

Četiri godine kasnije, u studenome 2003., nakon konsolidiranja, HDZ je na izborima pobijedio i ovih dana čeka okončanje procedure prijenosa vlasti.

Dr. Tuđman rođen je 1922., aktivno je sudjelovao u antifašističkom pokretu, zbog svojih gledišta na hrvatsko nacionalno pitanje u bivšoj Jugoslaviji bio je osuđivan i zatvaran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara