Četiri zemlje EU-a predlažu uspostavu zajedničkog stožera

Četiri zemlje EU-a predlažu uspostavu zajedničkog stožera
NJEMAČKA, Francuska, Belgija i Luxembourg, četiri države koje su se oštro protivile ratu u Iraku, u utorak su u Bruxellesu predložile da se do 2004. stvori stožer višenacionalnih snaga za europske vojne operacije u kojima ne sudjeluje NATO.

U zajedničkom priopćenju objavljenom po završetku mini-summita u Bruxellesu, kaže se kako su se čelnici četiriju zemalja dogovorili u pogledu razvoja europskih snaga za brzu reakciju koje bi bile otvorene i za druge zemlje članice EU-a.

"Došao je trenutak za novu fazu u izgradnji" obrane Europe, kaže se u priopćenju, te se ističe da će zamisao četiriju zemalja o tomu biti vrlo skoro predstavljenaa svim ostalim zemljama članicama EU-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Jacques Chirac po završetku mini-summita govorio je o "temeljnom karakteru" strateškog partnerstva sa SAD-om u sklopu NATO-a, dodavši kako bi jačanje europske obrane uedno ojačalo i Atlantski savez.

U zajedničkom priopćenju čelnika četiriju zemalja "posebno se inzistira na temeljnom karakteru strateškog partnerstva Europe i SAD-a u sklopu NATO-a", kazao je Chirac. "Angažman u EU-u i u NATO-u naše zemlje shvaćaju kao nešto što se nadopunjuje", rekao je francuski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara