Četrdeset godina Instituta za međunarodne odnose

Institut za međunarodne odnose (IMO) obilježio je danas prijemom za predstavnike diplomatskog zbora četrdeset godina djelovanja.

To je jedini hrvatski znanstveni javni institut koji se specijalizirano bavi međunarodnim odnosima, rekao je ravnatelj IMO-a Mladen Staničić.

Njegova je glavna misija proširiti spoznaju o značenju međunarodnih odnosa za položaj Hrvatske kao i davanje stručne podrške institucijama u kojima se donose odluke o vanjskoj politici Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U tom je smislu IMO izuzetno angažiran na problematici ulaska Hrvatske u euroatlantske strukture (EU i NATO), kao i na podizanju javne svijesti i spoznaje da je to u izrazitom hrvatskom nacionalnom interesu", rekao je ravnatelj IMO-a.

Staničić je dodao i kako je IMO uključen u dvadesetak međunarodnih mreža institucija, redovno organizira velike međunarodne konferencije kao i manje seminare o najznačajnijim problemima međunarodnih odnosa i položaju Hrvatske u njima.

Podsjetio je i kako je IMO utemeljen na današnji dan 1963. kao Institut za istraživanje Afrike, zatim je prerastao u Institut za proučavanje problematike zemalja u razvoju, te na kraju u Institut za proučavanje problematike cijeloga svijeta.

Večerašnji skup pozdravili su i šef misije EU-a u Zagrebu Jacques Wunenburger, predsjednik Uprave IMO-a Dražen Kalogjera, pomoćnica ministra znanosti i tehnologije za međunarodne odnose Nada Švob-Đokić i Esad Prohić, savjetnik predsjednika Republike Stjepana Mesića pod čijim je pokroviteljstvom svečanost i održana
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara