Četrnaest europskih zemalja traži ubrzano smanjenje zagađivanja zraka

Četrnaest europskih zemalja traži ubrzano smanjenje zagađivanja zraka
Ilustracija: 123rf

ČETRNAEST zemalja Europske unije, među kojima Francuska i Njemačka, pozvale su danas da se povećaju ambicije koje je EU preuzeo na temelju Pariškog dogovora o borbi s klimatskim promjenama i da se do 2030. ubrzaju napori za smanjenje emisije ugljikova dioksida. Tu je želju poduprla Europska komisija koja misli da je, nakon donošenja niza novih zakona u EU-u posljednjih mjeseci, moguće dodatno smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova u odnosu na obveze preuzete u Parizu krajem 2015.

Četrnaestero ministara Skupne za zeleni rast, u koju ulaze Belgija, Danska, Španjolska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Velika Britanija, Slovenija i Švedska, sastalo se jutros na rubu sastanka ministara okoliša u Luxembourgu. 

Nisu objavili konkretne brojke

Nisu objavili novi cilj u brojevima, ali pozivaju da se do 2030. premaši onaj o 40-postotnom smanjenju stakleničkih plinova, što je EU obećao kod ratifikacije Pariškog dogovora. No po riječima europskog povjerenika za klimu i za energetiku, Miguela Ariasa Canetea, Unija će sada "biti u položaju da do 2030. svoje ambicije (...) poveća na nešto više od 45 posto" tog smanjenja.

"Europska unija i dalje mora pokazivati put i biti primjer i zato mora biti među prvim potpisnicima Pariškog dogovora koji će povećati svoje ambicije na klimatskom polju, kako u vezi s dugoročnom strategijom za ugljičnu neutralnost do 2050. tako i s ciljevima do 2030.", rekao je francuski ministar Nicolas Hulot na javnoj raspravi u Luxembourgu.

"Ciljevi koje trenutačno postavljamo do 2030. u energetskom i u prometnom sektoru omogućuju nam automatski da povećamo obveze EU-a", istaknuo je Hulot. Nakon potpisivanja dogovora o klimi, 28 zemalja je prilagodilo svoje zakone kako bi mogle ostvariti dogovorene ciljeve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara