Četvrti pokušaj početka suđenja za nezakonitu pretvorbu Gradskog podruma

SUĐENJE Miroslavu Kutli i šestero suoptuženika zbog navodnih nezakonitosti tijekom pretvorbe "Gradskog podruma" koje je već u tri navrata odgođeno trebalo bi početi u četvrtak na zagrebačkom Općinskom sudu

Nedolazak nekoga od optuženika do sada je tri puta odgodio početak postupka u kojemu tužiteljstvo tvrdi da je Kutlina "Globus grupa" nezakonitostima u pretvorbi, početkom 90-tih, stekla više od pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka u dionicama "Gradskog podruma". Po drugoj točki optužnice, Fond za privatizaciju je oštećen za 460 tisuća maraka jer su se navedene dionice prepisivale po povlaštenoj cijeni.

Tužiteljstvo tvrdi da je Kutle u travnju 1992. potpisao ugovor o nabavci robe i opreme za "Gradski podrum". Ugovorom, koji je supotpisao direktor tog ugostiteljskog poduzeća Dragutin Mužinić, Kutlina se "Globus grupa" obvezala nabavljati opremu za "Gradski podrum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ugovorom o cesiji "Globus grupa" je preuzela i dugovanja "Gradskog podruma" prema drugim dobavljačima. U slučaju da ta tvrtka ne može plaćati nabavu robe "Globus grupi", ali i obveze prema drugim vjerovnicima, Kutlina grupacija se osigurala odredbom po kojoj je svoja potraživanja pretvarala u vlasnički udio.

Po tvrdnjama tužiteljstva, "Globus grupa" je tada počela dostavljati uvećane račune za dostavljenu robu. U tome su, tvrdi se u optužnici, bili upleteni Emilijo Žubrinić, Mario Stepinac i Nives Simeunović.

U optužnici se nadalje tvrdi da su neke tvrtke u dogovoru s Mužinićem, te rukovoditeljima "Gradskog podruma" Milišićem i Mariom Piškurićem, naplaćivale neisporučenu robu i nepostojeće radove. Oni su optuženi da su ovjeravali račune iako su znali da su lažni.

Svi optuženi su se u istrazi branili šutnjom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara