Chirac: Ustav EU-a učinit će Francusku jačom

Ustav Europske unije učinit će Francusku jačom i pomoći Europskoj uniji da postane utjecajnija u svijetu, rekao je u utorak francuski predsjednik Jacques Chirac.

Apelirajući na francuske glasače da podrže ustav EU-a, Chirac je na zajedničkoj novinskoj konferenciji s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom rekao: "Ovaj će ugovor omogućiti Francuskoj da bude jača u Europi i Europi da bude jača u svijetu".

"Glasovati 'ne' značilo bi preuzeti odgovornost za prekid pedesetgodišnje izgradnje Europe, 50 godina napredovanja prema miru i demokraciji", rekao je Chirac nakon sastanka francuske i njemačke vlade.

Donji dom njemačkog parlamenta europski ustav trebao bi ratificirati 12. svibnja bez prethodnog referenduma, no sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da će ga Francuzi odbaciti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chirac je upozorio da bi 'ne' ustavu EU-a oslabilo Francusku i otvorilo put "ultraliberalnoj" Europi.

"Moramo iskoristiti ovu jedinstvenu priliku želimo li izbjeći optužbe, koje će naša djeca i njihova djeca sigurno izricati propustimo li je", rekao je Schroeder. "Francuska i Njemačka snose posebnu odgovornost za uspjeh ovoga procesa", naglasio je njemački kancelar.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara