Cho Seung-huija na zločin nagnali "bogataška djeca", "razvrat" i "prijetvorni šarlatani"

AMERIČKI mediji posljednjih sati objavljuju sve više detalja o Cho Seung-huiju, počinitelju jučerašnjeg masakra na Sveučilištu Virginia Tech, uključujući i detalje koji bi mogli objasniti eventualne motive njegovog zlodjela.

 Masakr počinio 23-godišnji Cho Seung-hui, najvjerojatnije zbog neuzvraćene ljubavi

 Objavljena imena identificiranih žrtava u masakru na američkom sveučilištu

 Najgore masovno ubojstvo - 1982. godine u Južnoj Koreji

Cho, koji se rodio u Južnoj Koreji, doselio je s roditeljima u Detroit 1992. godine, u dobi od 8 godina. 2003. godine je završio srednju školu u gradu Chantilly u Virginiji. Njegovi roditelji posjeduju radnju za kemijsko čišćenje. Jedna od njegovih sestara je pohađala ugledno sveučilište Princeton.

O samom Chou se relativno malo zna, a razlog za to je, navodno, bila njegova povučenost. Istražitelji su, navodno, imali velikih poteškoća u svom radu, s obzirom da su  Choa mnogi njegovi kolege, uključujući i sustanare u studentskom domu, tek kurtoazno pozdravili kada bi ga sreli u hodniku.

S druge strane, sam je Cho iza sebe ostavio dokumente, uključujući račune za dva pištolja kojima je počinjen zločin. Prvi je kupljen 23. ožujka ove godine, a drugi prije tjedan dana. U državi Virginiji je stranim državljanima s dozvolom boravka dozvoljeno posjedovati oružje, iako te dozvole ne važe za sveučilišta.

Cho je na Sveučilištu studirao englesku književnost, a neki od službenih dokumenata pokazuju da je u posljednje vrijeme imao određenih mentalnih problema. Tako je disciplinski kažnjen zbog podmetanja požara u studentskom domu, a navodno su pronađeni i liječnički recepti za antidepresive. Drugi izvori spominju da je u posljednje vrijeme razvio bolesnu opsesiju prema cijelom nizu kolegica.

Da nešto s Choom nije u redu su, prema današnjim izjavama, znali i neki od njegovih profesora. Lucinda Roy, profesorica kreativnog pisanja, je navodno bila "uznemirena" jednim njegovim dramskim tekstom prepunim eksplicitnog nasilja.

Dotični tekst, pod nazivom "Richard McBeef", možete pročitati ovdje.

Međutim, Choova kreativnost tu nije stala, pa je "Chicago Tribune" danas javio kako su istražitelji pronašli dugu i "uznemirujuću poruku" u kojoj mladi ubojica detaljno objašnjava kako ga je društvo prisililo na njegov krvavi čin. Između ostaloga, tekst spominje izraze kao što su "bogataška djeca", "razvrat" i "prijetvorni šarlatani".

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara