CIA ima dokaz da je saudijski princ naredio brutalno ubojstvo novinara?

CIA ima dokaz da je saudijski princ naredio brutalno ubojstvo novinara?
Foto: EPA

AMERIČKA Središnja obavještajna agencija (CIA) u posjedu je snimke telefonskog razgovora koja dokazuje da je saudijski princ Mohammad bin Salman naredio ubojstvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija, pišu turske novine Hürriyet.

Kako piše kolumnist Hürriyeta Abdulkadir Selvi, ravnateljica CIA-e Gina Haspel pokazala je dotičnu snimku turskim dužnosnicima tijekom svog posjeta Ankari prošlog mjeseca. Na snimci razgovaraju saudijski princ prijestolonasljednik i njegov brat, inače veleposlanik u SAD-u, Halid bin Salman. 

Selvi, koji se pritom poziva na neimenovane izvore, piše kako se princ Mohammad žali svom bratu da mu pisanje Khashoggija u Washington Postu, izrazito kritički nastrojeno prema saudijskom režimu i njemu osobno, izaziva "nelagodu". Nakon toga, princ daje naredbu za likvidaciju.

Hürriyet: Princ naredio da se Khashoggija što je prije moguće utiša

"Rečeno je da je princ prijestolonasljednik dao uputu da se Khashoggija utiša što je prije moguće i da je CIA uhvatila ovu uputu tijekom prisluškivanja. Naknadno ubojstvo ultimativna je potvrda ove upute", piše Selvi, dodajući da međunarodna istraga ubojstva "može otkriti još zapanjujućih dokaza, budući da CIA ima više prisluškivanih telefonskih razgovora pri ruci nego što javnost zna".

Podsjetimo, Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je otišao po papire za ženidbu 2. listopada ove godine. Saudijska Arabija tjednima je poricala da je Khashoggi ubijen, iako je u isto vrijeme u konzulat došlo 15 njezinih agenata, nakon čega su se brzo vratili u Rijad.

Kada su Saudijci konačno priznali, navodno uslijed naknadnih saznanja tijekom istrage, da je Khashoggi zaista ubijen, i dalje su nastavili poricati da je vrh režima naredio ili uopće znao za ovaj gnjusan zločin. U međuvremenu se doznalo da je novinar mučen i zadavljen, a da je njegovo tijelo potom raskomadano i, prema nekim izvještajima, rastopljeno u kiselini kako nikad ne bi bilo pronađeno. 

Likvidatori naredili Khashoggiju da pošalje poruku sinu, on odbio, oni ga ubili?

Selvi također u ranijoj kolumni od ponedjeljka piše kako su turski istražitelji saznali da su saudijski agenti prisilili Khashoggija da pošalju poruku svom sinu, koji se nalazio u Saudijskoj Arabiji. 

"Odred za ubojstvo, koji je bio sastavljen od bliskih pomoćnika princa Mohammada, rekao je Khashoggiju da pošalje poruku svom sinu, ili će inače 'biti doveden u Saudijsku Arabiju'. Khashoggi je to odbio učiniti, što je dovelo do svađe koja je završila njegovim ubojstvom davljenjem konopcem ili plastičnom vrećicom", piše turski kolumnist. 

>> Ovo je fotografija koja otkriva sav horor Saudijske Arabije

A upravo je fotografija susreta Khashoggijevog sina i princa Mohammada, koji je prema ovim navodima dao ubiti njegovog oca, obišla svijet kao simbol jezivosti i okrutnosti saudijskog režima. 

Saudijski javni tužitelj zatražio je smrtnu kaznu za petoricu od 11 dužnosnika protiv kojih je podigao optužnicu za Khashoggijevo ubojstvo. Među njima, naravno, nije princ, iako je prema tvrdnjama turskih novina, upravo on naredio likvidaciju.

>> Trump podržava Saudijsku Arabiju unatoč ubojstvu novinara

Na stranu kontroverznog saudijskog princa neizravno je stao i američki predsjednik Donald Trump, koji se jučer u prilično bizarnoj izjavi suprotstavio navodnom zaključku CIA-e da je princ nalogodavac. "Naše obavještajne službe nastavljaju procjenjivati sve informacije, ali lako je moguće da je princ prijestolonasljednik znao za ovaj tragični događaj - možda je, a možda i nije! S tim u vidu, možda nikada nećemo doznati sve činjenice u vezi s ubojstvom Jamala Khashoggija. U svakom slučaju, SAD će i ubuduće biti pouzdan partner Saudijske Arabije", napisao je, dodavši kako je Saudijska Arabija proglasila Khashoggija "neprijateljem države". 

Khashoggi se, kako je američko ministarstvo vanjskih poslova zabilježilo u svom izvještaju o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji, preselio u SAD u "samo-egzilu" u rujnu prošle godine i "prijeti mu uhićenje ako se vrati kući". Na kraju ga je, kako se ispostavilo, snašla mnogo strašnija sudbina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara