CIA: Saddamov tv-govor vrlo vjerojatno autentičan

IRAČKI predsjednik Saddam Hussein, koji se pojavio na iračkoj televiziji kratko nakon prvih američkih udara na Bagdad u četvrtak ujutro, bio je pravi Saddam Hussein te vjerojatno nije riječ o dvojniku, rekli američki dužnosnici.

Iako je moguće da je Saddamovo obraćanje snimljeno prije napada, pretpostavka da je riječ o njegovom dvojniku mora se odbaciti, dodali su dužnosnici.

Njihov je zaključak da glas te osobe, govor i mimika upućuju na to da se doista radi o Saddamu Husseinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan tijekom dana o tom pitanju, američki ministar obrane Donald Rumsfeld odgovorio je da je to pitanje "predmet rasprave".

Američki dužnosnici ocjenjuju da su se irački čelnik i njegovi suradnici mogli nalaziti u rezidenziji u Bagdadu koja je bila cilj napada u četvrtak ujutro.

I analitičari CIAe zaključili su da je televizijsko obraćanje iračkog predsjednika Sadama Huseina naciji nakon prvih američkih napada na Bagdad "vrlo vjerojatno" autentično, no nije moguće ustvrditi kada je snimka napravljena, izvijestio je u petak neimenovani dužnosnik američke tajne službe.

"Tajne službe drže da snimka prikazuje Sadama no nije moguće ustvrditi kada je ona napravljena, prije ili poslije početka napada", rekao je spomenuti dužnosnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara